Prvi Karlovački

Naš grad ima puno ljepota, toliko da ih se sve ne može ni izbrojati

Autor: Marta Marinović

17.11.2019

Karlovac

Jedan smo od rijetkih svjetskih gradova koji se može ponosno pohvaliti s prelijepim krajolikom, povijesnom arhitekturom, uređenim parkovima i lijepo ispisanom povijesti. Kada bi nas netko pitao da izdvojimo samo jednu ljepotu Karlovcu, čini nam se to kao nemoguća misija. No, ipak, Prvi karlovački je pitao Karlovčane što bi oni rekli po čemu je naš grad najljepši, izdvojili smo samo nekoliko od mnogobrojnih komentara.

-Naravno Stari grad Dubovac, četiri ljepotice grada, parkovi. Jednom riječju što izdvojiti kada je Karlovac najljepši, kazala je Natalija Mandić.

-Najljepše mi je kada padne snijeg, kada su jutra hladna, a sunčana, tada nabacimo đir kroz parkove i perivoje, rekao je Rosano Radočaj.

-Ne može se to izdvojiti, ali kada bi morala birati to bi bio prostor uz rijeku Koranu, kupalište, akvarij, šetnice, drveni most, Vrbanićev perivoj, pa onda Arboretum, rekla je Maja Božić.

-Karlovac je veličanstven, izdvojiti se može panorama sa Starog grada Dubovca, Marija Havas.

-Teško je nešto izdvojiti, jer je jednom riječju Karlovac je najljepši grad, parkovi, rijeke, perivoji i Stari grad i pogled s njega na panoramu grada. Neopisivo, Željko Ćetojević.

-Kako izdvojiti nešto?! Karlovac je pojam ljepote sam po sebi, pa kako reći “parkovi” a ne spomenuti rijeke, Stari grad, Zvijezdu? Karlovac čine građani, oni su najveća ljepota ovoga grada, istaknuo je Igor Krivokuća.

Ovo su divne poruke, jednostavne, izravne. Usmena baština je naša ljubav prema gradu na četiri rijeke. (ma)

 

foto: Dinko Neskusil

Autor: Marta Marinović