Prvi Karlovački

“Naš cilj je rasti kroz prvenstvo i biti u gornjem dijelu poretka u ovoj sezoni”

24.08.2019

Sport

Razgovor: Igor Gec, tajnik Nogometnog kluba "Ilovac", voditelj Škole nogometa i trener prve momčadi

Nogometni klub “Ilovac” priprema se za novu sezonu u kojoj će pred svim selekcijama biti novi izazovi. Klub ima čak dvanaest selekcija, koje su vrlo aktivne. Klub iz Ilovačke šume ima Školu nogometa, koja okuplja veliki broj igrača i koja odlično radi. Igrači prolaze u klubu sve selekcije do seniorske momčadi, pa klub nema problema s kadrom. Voditelj Škole nogometa i tajnik u klubu Igor Gec dobio je ovog ljeta još jedan zadatak. Odlaskom trenera Ante Šulentića u “Vinogradar” iz Mladine, Gec je preuzeo i mjesto trenera seniorske momčadi. O svemu tome te o stanju u klubu i planovima razgovarali smo s tajnikom Nogometnog kluba “Ilovac”, voditeljem Škole nogometa i trenerom prve momčadi Igorom Gecom.

Kako je došlo do toga da uz sve obaveze preuzmete i mjesto trenera prve momčadi?

-Krajem prošle sezone dugogodišnji trener prve momčadi Ante Šulentić otišao je u “Vinogradar” iz Mladine te smo ostali bez trenera. No, brzo smo se u klubu dogovorili, bio je to logični slijed i za mene novi veliki izazov. Nisam se do sada bavio seniorima, ali ima logike, jer sam dugo u klubu, a dugo sam i u trenerskom poslu. Prošao sam sve uzrasne kategorije do seniora. Poznajem jako dobro ovu pomlađenu ekipu, radio sam s tim igračima u omladinskom pogonu, pa je logično da radim s njima u prvoj momčadi.

Dobili ste još jednu obavezu, hoćete li moći sve odrađivati?

-Mi u “Ilovcu” naviknuti smo puno raditi, ne samo ja, nego svi treneri. Bitna je samo dobra organizacija, dobar plan, onda se sve stigne. Nama u klubu prioritet je rad s mlađim uzrastima. Koordiniram rad trenera u Školi nogometa. Baš iz tog razloga, što smo zadnjih pet, šest sezona posvećeni prvenstveno radu s mladima, zato sam se sada i uhvatio prve momčadi, jer su počeli dolaziti ti naši produkti omladinske škole i kucaju na vrata prve ekipe. Zato sam se toga i prihvatio da vidimo da li smo na pravom putu i da li ti dečki mogu nositi prvu momčad. Škola nogometa ima zapravo krajnji cilj da što više igrača izbaci u prvu momčad. Kroz sezonu, dvije očekujem da ćemo potvrditi tu priču.  

Dokaz da dobro radite je taj što mnogi klubovi prate vaš rad i vaši igrači već iz Škole nogometa odlaze u veće klubove. Je li to ustvari i priznanje za vaš rad?

-Veći klubovi prate naš rad i promatraju mlade igrače. Svaki prijelazni rok imamo talentirane djece iz neke kategorije, koja odlaze u “Karlovac 1919” ili u zagrebačke klubove “Dinamo” ili “Lokomotivu”. To je za nas pohvala. Mi smo svjesni te nekakve razvojne uloge, mi smo klub koji okuplja veliki broj djece i mladeži i stvaramo igrače. Tko preraste našu razinu, tko pokaže nešto više, naravno da će ići prema naprijed. Nama je to poticaj da nastavimo s radom, da svake godine pokušamo nekog igrača gurnuti prema naprijed.

Koliko vam znači što su klub i Škola nogometa na dobrom glasu?

-To je sad već ustaljena priča, na dobrom smo glasu po radu i roditelji su to prihvatili i dovode svoju djecu. Naš je sustav posložen i organiziran. Svatko zna svoj zadatak i to se tako godinama odrađuje. Novi članovi, koji dolaze, uklapaju se u već uhodani sustav i jako dobro prihvaćaju te norme koje mi postavljamo i prate to. Iz godine u godinu trudimo se sve više i to pokazuju rezultati i brojnost, priljev novih članova je zaista na visini. Trudimo se taj dobar glas i opravdati.

Koliko su roditelji uključeni u rad kluba?

-Roditelji su jedan veliki dio ove priče i bez njih to ne bi tako dobro funkcioniralo. Oni su maksimalna podrška, što s prijevozom, što u financijskom smislu. Prate nas trenere, prate naše ideje, vide da je klub na zdravim nogama, da je dobro posložen, onda je i njima lakše ispunjavati te obveze. Osim što se djeca druže, druže se i roditelji, ekipa su i na utakmicama i izvan terena. Funkcioniramo kao jedna velika obitelj, nadopunjujemo se svi zajedno i to je ključ našeg uspjeha i rasta.

Tijekom cijele godine vodite djecu na brojne turnire. Koliko njima to znači?

-Odavno smo prepoznali da djeca vole imati što više utakmica i trudimo se svakom našem članu omogućiti dovoljan broj utakmica, aktivni smo cijelu godinu. Svako godište ima dovoljan broj utakmica sa sebi ravnim protivnicima i to se pokazalo uspješnim. Klincima je jako bitno igrati, obući dres, istrčati na teren, osjetiti protivnike, vršnjake iz nekih drugih klubova, drugih gradova, upoznati i vidjeti nešto novo, to je njima zanimljivo. I nama trenerima je to zanimljivo i pokazalo se kao dobra metoda. Svaki igrač dobije dovoljno minuta u igri.  

Koliko imate aktivnih selekcija u klubu?

-Imamo dvanaest selekcija, a najmlađa kategorija su minići, radi se o predškolskoj dobi. To su djeca od četiri, pet godina i za njih su upisi uvijek otvoreni. Primamo konstantno nove članove, kroz cijelu godinu. Dakle, imamo u klubu miniće, prstiće, to su učenici prvih i drugih razreda, mlađe pionire, pionire, kadete, juniore i seniore. Do kadeta imamo po dvije momčadi prijavljene u natjecanja. U novoj sezoni imat ćemo kod prstića tri ekipe u službenom natjecanju. Mislim da smo jedini klub s toliko ekipa.  

Prošla sezona bila je loša za seniorsku momčad. S kojom momčadi ulazite u novu sezonu?

-Prošla sezona bila je vrlo slaba. Sezonu ranije generacija trenera Ante Šulentića ostvarila je uvjerljivo prvo mjesto u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi. U kvalifikacijama malo je nedostajalo da se uđe u Četvrtu nogometnu ligu Središte. Falio je jedan gol. Nismo uspjeli i kod igrača, koji igraju već duže vrijeme, došlo je do zasićenja i nisu više pristupali obvezama s istim entuzijazmom. To se sve odrazilo na prošlu sezonu, imali smo dosta odlazaka i dolazaka igrača, a i promijenila su se tri trenera. Bila je to sezona za zaborav. Sada se stvara priča na novim temeljima, momčad je dosta pomlađena. Ima četiri, pet starijih igrača, koji su na raspolaganju, koji su ostali u klubu i koji će svoje iskustvo pokušati prenijeti mlađima. I sada je na mlađim dečkima da se stvori dobra ekipa i da se “Ilovac” digne u vrh Prve županijske nogometne lige, a nadam se da ćemo opet kroz koju sezonu napasti i viši rang. Od momčadi se oprostio u 36. godini naš dugogodišnji kapetan Josip Grubešić, koji je igrao za “Ilovac” više od dvadeset godina, a bio je i trener niz godina. Trenirao je i dečke, koji su sada u prvoj momčadi. Zbog poslovnih i obiteljskih obaveza rekao je da je vrijeme da kopačke objesi o klin. Mi smo mu zahvalni na svemu, on je i dalje prisutan savjetima i ako treba nešto odraditi.

Koji je plan za ovu sezonu?

-Znam da nas čeka teška sezona. Moramo puno raditi, ali znam da ekipa ima puno potencijala. Prvenstveno, mladi smo, no nemamo iskustva i to bi mogao biti problem. Odradili smo pripreme, odigrali smo pet, šest utakmica, a rezultati su bili promjenjivi. Došlo je novih igrača, no moram reći da imamo puno igrača, koji se tek susreću sa seniorskim nogometom. Naš cilj je rasti kroz prvenstvo i biti u gornjem dijelu poretka u ovoj sezoni.

Koji će klubovi po vama igrati glavnu ulogu u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi?

-Mislim da bi “Slunj” mogao napadati sami vrh, tu je i “Croatia 78” iz Žakanja. Zanimljivu momčad ima i “Vojnić 95”, imaju domaći kadar. “Korana” ima mladu i potentnu momčad. Bili su dobri na turnirima tijekom ljeta. Valjda je nama morala doći jedna takva sezona kao prošla. Koliko pamtim “Ilovac” nije nikada bio tako loše plasiran kao prošle sezone u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi. Mislim da se to više ne smije i neće ponoviti.

Kakvi su vam uvjeti za rad?

-Što se tiče vanjskih terena tu smo na razini, uredili smo i poligon, ogradili ga i imamo i rasvjetu tamo. Možemo trenirati kada hoćemo. Znači, naši tereni, glavni, pomoćni i poligon su u odličnom stanju i pokrivaju sve naše potrebe. Naš problem je klupska zgrada, radimo na tome da se i ona obnovi. Imamo obećanja da će radovi krenuti uskoro, ne bi se htio previše zaletavati s rokovima, mi strpljivo čekamo i nadamo se da će se i to ispuniti, te da će generacije koje dolaze imati još bolje uvjete. Činjenica je da trenutno infrastruktura nije na visini, što je nama potrebno i zbog broja djece i zbog broja selekcija. Igra se veliki broj utakmica na stadionu, snalazimo se, situacija je takva kakva je i čekamo bolje dane.

Od kojih selekcija očekujete najviše u novoj sezoni?

-S mlađim pionirima i pionirima imat ćemo u novoj sezoni nove izazove. U prošloj sezoni ispali su iz Četvrte nogometne lige Središte, a sada će se te selekcije natjecati u zagrebačkom okruženju. To je rang ispod Četvrte nogometne lige Središte, a iznad našeg županijskog. To će biti novo iskustvo, imat ćemo kvalitetne ekipe za protivnike. Imamo dobre ekipe limača i prstićima i s njima ćemo nastupiti na puno turnira tijekom sezone. Siguran sam da ćemo tijekom sezone osvojiti puno pehara i medalja. Talenata ima u svim selekcijama.  

Branko Obradović