Prvi Karlovački

“Nama je bilo najgore što tri mjeseca nismo mogli ući u dvoranu”

Autor: Branko Obradović

13.09.2020

Sport

Razgovor: Zoran Cicvara, predsjednik i glavni trener Kickboxing kluba "Tigar"

Kickboxing klub “Tigar” iz Karlovca preživio je sve probleme tijekom ove godine, a što je najvažnije, svi članovi ostali su na okupu. Najveće zasluge za sve to pripadaju prvom čovjeku kluba Zoranu Cicvari, koji je predsjednik i glavni trener u klubu, a i izbornik je kickboxing reprezentacije Hrvatske za tatami discipline. Nedavno je Zoran Cicvara dobio još jedno priznanje, na skupštini Karlovačke sportske zajednice izabran je u Upravni odbor za mandat od četiri godine. Cicvaru je predložio novi predsjednik Karlovačke sportske zajednice Željko Šančić. O svim aktualnostima u klubu i hrvatskom kickcboxingu, o početku natjecanja te o izboru u Upravni odbor Karlovačke sportske zajednice razgovarali smo s prvim čovjekom karlovačkog kickboxinga Zoranom Cicvarom.

Koliku je štetu ova situacija s pandemijom napravila klubu?

-Šteta od koronavirusa je neizmjerna, teško je približiti ljudima kolika je ta šteta i za kickboxing i za sport općenito. Šteta je učinjena svim sportovima, svim klubovima, pa i Hrvatskom kickboxing savezu. Štetu ima i naš klub “Tigar”, počevši od onih restrikcija, koje smo imali, pa je stigla zabrana rada u dvoranama, tri mjeseca nismo mogli ući u dvoranu i trenirati. To je bila jedna strašna situacija, koju smo mi prevazišli na način da smo trenirali vani, jer je bilo lijepo vrijeme. No, nije isto trenirati vani, gdje se može odraditi jedna vrsta treninga, onaj tehnički dio mora se raditi u dvorani, a mi to nismo mogli. Spasila nas je činjenica da je sve stalo, pa nije bilo ni natjecanja, tako da nismo bili oštećeni u tom smislu da nismo bili spremni za natjecanja, jer njih nije bilo. Vrlo je teško zadržati i motivirati članstvo kluba, ako se ne može ući u dvoranu. Srećom situacija se popravila i možemo normalno trenirati. Svi su se članovi vratili, mi zaista nismo izgubili niti jednog člana, što je nevjerojatno, jer u ovakvoj situaciji je za očekivati da će neki odustati ili promijeniti sport, ali nama su se vratili gotovo svi članovi.

Je li Hrvatski kickboxing savez napravio novi kalendar natjecanja?

-Pošto sam jedan od izbornika kickboxing reprezentacije Hrvatske, sudjelujem u svim razgovorima i donošenju odluka. Mi smo u razgovoru s predsjednikom saveza dogovorili da nećemo održati natjecanja do listopada, a onda ćemo vidjeti kakva će biti epidemiološka situacija u Hrvatskoj općenito. Nadam se da će u listopadu situacija biti dobra, da je ovo sada samo jedan val i to zbog turizma, a to se moralo učiniti da se spasi država i da se spasi gospodarstvo. Mislim da je to jedan val, koji ćemo mi disciplinirano svi zajedno uspjeti prevazići i da Hrvatska opet bude zelena što se tiče situacije s koronavirusom. U tom smislu mi smo donijeli odluku da bi u listopadu eventualno održali državna prvenstva. Svjetsko prvenstvo za mlađe uzraste, znači za kadete i juniore je otkazano. Europsko prvenstvo za seniore još visi u zraku, ono je predviđeno za prosinac i ukoliko bi se održalo na njemu bi nastupili naši seniorski državni prvaci Lucija Cicvara i Lukas Jurašić. Lucija se nakon dvije godine vratila natjecanjima. Dakle, imamo dva kandidata u klubu za Europsko seniorsko prvenstvo, koje bi se trebalo održati u Antaliji.   

U kakvoj su formi vaši natjecatelji?

-Mi smo radili vanjske treninge u vrijeme dok nismo mogli u dvoranu, pretežno smo trenirali oko Starog grada Dubovca i u šumi. Na Dubovcu sam odrastao, pa volim tamo odlaziti. Na Dubovcu smo odradili treninge i čekali povratak u dvoranu. U onom trenutku kada smo ušli u dvoranu bili smo spremni za rad. Mi smo u formi što se tiče kondicije, snage i izdržljivosti, naravno tehnički dio se treba doraditi, to se radi mjesec dana prije nastupa na natjecanju. Tada se dorađuju specijalke, ali nema jačih treninga da ne bi došlo do ozljeda.

Jeste li počeli s upisima u klub?

-Mi imamo dosta veliki broj članova, a ove godine smo osmislili još nekoliko programa u onom dijelu u kojem nismo do sada toliko jako djelovali. Prvenstveno, napravili smo sportsku školu za vrtićke uzraste, koju vodi studentica pete godine kineziologije vrhunska natjecateljica Petra Lončar. Ona će raditi s djecom vrtićkog uzrasta. Za ostale smo pripremili programe kickboxinga. Imamo i dvije novosti u sklopu kluba, pokrenuli smo dvije nove sekcije, školu olimpijskog boksa i sekciju boksa. Sekciju boksa vode profesor Hrvoje Herljević i Gordan Glišić. Školu olimpijskog boksa za djecu od osam do dvanaest godina vodit ću ja, jer to je moja uža specijalnost na trenerskom fakultetu. Pokrenuli smo i sekciju hrvanja, gdje smo angažirali dvojicu bivših hrvača “Željezničara” Juricu Sokolovića i Janeza Jankovića. Njih smo angažirali da ponovno pokrenu hrvanje u Karlovcu. Evo, na dobrom smo putu, bit će i treninzi za djecu.

Gdje sve trenirate, kakva je situacija s dvoranama?

-Mi smo na natječaju dobili prostorije u bivšoj vojarni Luščić i ovo ljeto smo strahovito zapeli. Jer je taj prostor bio u derutnom stanju, sve je bilo potpuno uništeno. Uspjeli smo urediti dvoranu, radili su članovi kluba uz pomoć roditelja. Svaki dan smo naporno radili i uspjeli smo dovesti taj prostor u uporabno stanje. Uveli smo vodu i struju, kompletnu smo unutrašnjost uredili. Imamo dvije dvorane, jednu za tatami discipline, a u drugoj su ring i mala teretana. To je vrlo bitno da se mogu raditi ringovne discipline u kojima sam uspio na tatamiju napraviti nekoliko prvaka. To će biti prava stvar. Znači, mi radimo u dvije dvorane, jer nas ima jako puno. Jedan dio natjecatelja, koji se bavi pointfightingom i tatami disciplinama vježba u dvorani u Domu Oružanih snaga “Zrinski” u našim starim terminima. Dio vrhunskih i oni koji će to postati u ringovnim disciplinama trenira u novoj dvorani u bivšoj vojarni Luščić.   

Kakva je situacija s reprezentacijom?

-Sva velika natjecanja su odgođena ili otkazana, u tom smislu sada nema nekih značajnih aktivnosti. Mi izbornici u stalnom smo kontaktu, a održavamo i kontakte s vrhunskim natjecateljima. S njima razgovaramo, motiviramo ih da treniraju još više, kao da će se održati natjecanja u prosincu i to je jako bitno. Važno je da ostanu u fokusu s treninzima, jer siguran sam da u drugim državama natjecatelji strahoviti drže do toga da budu u vrhunskoj formi. Mi ne smijemo biti ispod toga, možemo biti samo iznad toga. Mi smo poznati kao jedna od najuspješnijih nacija na svijetu, uvijek smo među prvih pet. Vrlo je teško biti prvi ili drugi, jer neke reprezentacije dolaze na natjecanja sa sto ili više natjecatelja, ali mi smo uvijek po kvaliteti u vrhu među tri, četiri najjača saveza na svijetu.

Zbog ove situacije dolazi li u pitanje turnir Europskog kupa u veljači u Karlovcu?

-Ja se nikad ne predajem, po tome sam poznat, vjerujem da će turnir biti održan. Kontinuitet tog turnira jako je važan, jer iduće godine u Karlovac bi trebao doći predsjednik Svjetske kickboxing federacije, koji bi naš Europski kup trebao promovirati u Kup svjetske serije. To znači da bi bio među šest turnira koji se boduju za svjetsku rang listu. To je u biti šest do osam turnira. Naš turnir se za sada boduje za ždrijeb kod svjetskih i europskih prvenstava, jer se računaju bodovi s turnira i tko ima više bodova ima bolje mjesto u ždrijebu. Oni koji su osvojili u Karlovcu na Europskom kupu prvo ili drugo mjesto, oni dobivaju bodove da bi na rangiranju kod ždrijeba bili na boljoj poziciji. Ako bi turnir ušao u Svjetsku seriju, onda bi uz ovo natjecatelji bili dodatno bodovani za svjetsku rang listu. To bi za Karlovac bilo nešto nevjerojatno, to bi bio sjajan doseg za naš grad, biti uz gradove kao što su London, Dublin, Atena, Bruxelles i druge. Stvarno smo uspjeli napraviti veliku stvar. Zahvaljujem Hrvatskom kickboxing savezu, Gradu Karlovcu, Karlovačkoj sportskoj zajednici i svima drugima. Zajedno smo uspjeli postići nešto nevjerojatno i moramo biti ponosni na to. Daj Bože da se turnir održi iduće godine, da dođe taj predsjednik, pa da postanemo turnir Svjetske serije, pa će Karlovac biti pun u veljači.

Vaš turnir postao je najveći sportski događaj u Karlovcu tijekom godine. Jeste li ponosni?

-Treba realno sagledati da svake godine dolaze predstavnici trideset do četrdeset zemalja. To je davno premašilo Europski kup, međutim zbog nekih stvari unutar Svjetske kickboxing federacije vrlo je teško se pomaknuti u Svjetski kup, to su neke interesne zone. Ovo što smo mi napravili u Karlovcu je jedinstveno, “Karlovac Open” je jedini turnir Europskog kupa, koji se održava svake godine. To je jedna tradicionalna sportska priredba, koja se ne može prestati organizirati, ona ima svoju putanju prema gore. Čim završi jedan turnir, ja počinjem s pripremama za iduću godinu. Sada je malo teško precizirati kako će to izgledati iduće godine, ali ja ću dati sve od sebe da se turnir održi. Poduzet ćemo sve mjere, gledatelji vjerojatno neće moći biti u dvorani, ne smijemo dozvoliti da bude repova.  

Nedavno ste izabrani u Upravni odbor Karlovačke sportske zajednice. Koliko vam to znači?

-Izuzetno sam ponosan na taj izbor, počašćen sam, ali kao što je rekao predsjednik Željko Šančić čeka nas težak posao. Zbog korone jako puno stvari je stalo, gospodarstvo i tako dalje, nema novaca, a svi klubovi moraju ostati na životu. Natjecateljskim klubovima je najteže, jer imaju velike troškove. Bit će vrlo teško to sve zajedno posložiti, ali ja vjerujem da će Željko Šančić, koji je sposoban i koji je lider, u nama imati podršku i da ćemo kvalitetno odraditi sve zadatke. Imam jedanaest godina iskustva u radu u Hrvatskom kickboxing savezu i trudit ću se da budem jako dobar savjetnik, pokušat ću biti realan. Sigurno neću zastupati jedne na štetu drugih. Gledam ću da budem prema svima korektan i pošten. Mislim da je to i cilj svake sportske vlade, da se napravi najbolje što se može napraviti u okolnostima koje su nam date, a teško je.

U mnogim klubovima koji su članovi Karlovačke sportske zajednice situacija je vrlo teška. Što ćete učiniti?

-Ne smijemo dozvoliti da se neki klubovi zatvore, sigurno je da ćemo mi pomoći svakom klubu, koji se nađe u problemima. Ja vjerujem i u našeg gradonačelnika, koji je pokazao da živi na neki način za sport. On je podigao sport, uz pomoć stručnih službi, uz njegovu pomoć mi smo se uspjeli uzdignuti sve do te nesretne korone, no i ona je pobjediva. Vjerujem da ćemo pronaći načina da prevaziđemo sve ove probleme. Gledajući sve te ljude koji su izabrani u Upravni odbor smatram da su izabrani sposobni ljudi, što je najvažnije u trenutku kada je neka kriza.

U kakvoj je financijskoj situaciji Kickboxing klub “Tigar”?

-“Tigar” je na početku godine napravio turnir, koji nam je donio određene financijske koristi, imali smo pozitivan saldo i taj novac smo iskoristili za uređenje dvorane u bivšoj vojarni Luščić. Uspjeli smo na taj način zatvoriti taj dio. Imali smo naravno i minus, jer smo ostali bez trenera, koji je bio na ugovoru o djelu, to nas je pogodilo. S druge strane nije bilo prihoda od članarine, vrlo malo članarina je uplaćeno u vrijeme dok nije bilo treninga. Jednostavno smo i mi među onima koji su strahovito pogođeni, ali treba se boriti. Karlovačka sportska zajednica mora pronaći načina kako pomoći svim klubovima. Svi su sportovi u teškoj situaciji, odbojka, rukomet, košarka i svi ostali prioritetni sportovi, a naravno i oni koji nisu prioritetni, ali su važni.

Branko Obradović