Nakon završenih berbi vinogradari zadovoljni: „Grožđe je natprosječno dobre kvalitete i vinima ćemo sigurno odstupati“

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ovogodišnje berbe grožđa na ozaljsko-vivodinskom području su završene. Kakva je berba bila u odnosu na prošlogodišnju i kakva se kvaliteta vina očekuje, otkrio je za naš radio najveći proizvođač grožđa i vina s tog područja, Darko Vrbanek.

    -Prošle godine je prije same berbe dosta veliko područje Vivodine pogodilo nevrijeme praćeno tučom, tako da je berba bila malo uranjena, ali vrijedni vinari i vinogradari uspjeli su napraviti kvalitetna vina što se vidi i po prodaji po Karlovačkoj županiji. Ova godina nas je nagradila, radi same tuče i laganog mraza urod je nešto umanjen, šteta je, ali nije toliko jaka i stvarno ove godine dobivena grožđa su natprosječno dobre kvalitete. Sladora je bilo u svakom slučaju dovoljno i šećeri su natprosječno visoki, tako da ćemo ove godine vinima sigurno odstupati, poručuje Vrbanek.

    Inače, Vrbanek se na svom gospodarstvu proizvodi četiri sorte vina, graševinu, muškat žuti, chardonnay i zweigelt.

    Naglasio je i kako se osobno vinogradarstvom i vinarstvom aktivno bavi 20 godina, ali kako je ono inače stoljetna tradicija u njegovoj obitelji, kao i gotovo u svakoj kući u Vivodini.

    -Samo netko je to više iskomercijalizirao, netko manje, netko za svoje potrebe, za prijatelje, ali ima nas 12-ak tržišno orijentiranih, naglašava Vrbanek.

    Dodaje i kako u vlasništvu ima 4,5 hektara vinograda, s time da otkupljuje još grožđa od lokalnih OPG-ova.