Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak istaknuo je da će zbog pomoći Hrvatske vojske Grad Karlovac potrošiti samo oko 300 tisuća kuna, a to su troškovi materijala i podnica

Nakon sanacije postojeći most Hrnetić - Velika Jelsa bit će siguran za promet

VIŠE IZ RUBRIKE

  Grad Karlovac u suradnji s Hrvatskom vojskom započeo je radove na sanaciji mosta Velika Jelsa – Hrnetić. Tim povodom održana je danas konferencija za medije na samom mostu. Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak kazao je da je odlučeno dok se ne pronađu sredstva za izgradnju novog mosta da se sanira postojeći most.

  -Za izgradnju novog mosta treba više od 17,4 milijuna kuna, a nama je prioritet bio izgradnja vrtića u Grabriku. Dok ne prikupimo sredstva ne možemo krenuti u izgradnju novog mosta, pa smo se odlučili za sanaciju postojećeg. No, i ta sanacija košta, pa smo se obratili za pomoć Hrvatskoj kopnenoj vojsci i zapovjedniku generalu Siniši Jurkoviću. Hrvatska vojska prihvatila je našu zamolbu i ja im na tome zahvaljujem. Zahvaljujući Hrvatskoj vojsci uštedit će se sredstva iz gradskog proračuna, jer su značajno smanjeni troškovi na uređenju mosta. Naručene su originalne drvene podnice, koje su predviđene za bailey konstrukciju. Tako da će most biti puno sigurniji, rekao je Mrzljak.

  Mrzljak je kazao da će s obje strane mosta biti postavljeni portali koji će ograničavati prolaz kamionima, jer će obnovljeni most biti namijenjen prolazu pješaka i osobnih vozila.

  -Portali će ograničiti ulazak teških kamiona na most. Moram istaknuti da mi surađujemo s Hrvatskom vojskom na još nekoliko projekata, a jedan od njih je i vojarna u Luščiću. Očekujemo da Hrvatska vojska u primjerenom roku završi sanaciju mosta, a tada ćemo obaviti sanaciju prilaznih cesta, posebno sa strane Velike Jelse. Za to su sredstva osigurana, rekao je Ivan Mrzljak.

  Zamjenik gradonačelnika istaknuo je da će zbog pomoći Hrvatske vojske Grad Karlovac potrošiti samo oko 300 tisuća kuna, a to su troškovi materijala i podnica.

  -Da, troškovi materijala za bojanje i ostalo su 45 tisuća kuna, a podnice koštaju 250 tisuća kuna. Da se išlo u posao s nekom tvrtkom troškovi pjeskarenja iznosili bi 2.500.00 kuna. Zahvaljujući Hrvatskoj vojsci nas će revitalizacija mosta koštati 300 tisuća kuna, kazao je zamjenik gradonačelnika.

  Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković rekao je da imaju odličnu suradnju s Gradom Karlovcem.

  -Ovo je još jedna potvrda izvrsne suradnje s Gradom Karlovcem, ovo je samo jedan u nizu zajedničkih projekata, a moram istaknuti da nama Grad Karlovac odličan domaćin. Mi nastojimo uključivanjem u ovakve projekte pomoći građanima diljem Hrvatske. Ukjljučeni smo u brojne civilne projekte, kazao je general Jurković.

  Tehničke podatke o mostu i radovima koji će biti izvedeni novinarima je dao zapovjednik Inženjerske pukovnije Hrvatske kopnene vojske brigadir Alan Srpak.

  -Ovaj most dužine je 147,2 metra, a širine 3,81 metar. To je tipični vojni most bailey konstrukcije, engleske proizvodnje, kakve mi imamo u svojoj opremi. Ovaj most postavljen je na civilne upornjake, inače se i oni rade od bailey materijala. Ovakav most opslužuje jedna mostna amfibijska satnija, a ovdje na sanaciji radi jedna desetina iz te satnije. Sanacija mosta obavlja se u sklopu redovne obuke vojnika. Bit će postavljeno 560 originalnih podnica, rekao je Alan Srpak.

  Konferenciji za novinare prisustvovali su predstavnik Gradske četvrti Drežnik-Hrnetić Dubravko Željković i predstavnik Mjesnog odbora Velika Jelsa Darko Stanković, koji su zadovoljni sanacijom mosta. U sanaciji mosta pomažu i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Karlovac. (b.o.)

  Foto: b.o.