Prvi Karlovački

Nakon jedanaest godina Alfred Freddy Krupa izlaže u Galeriji “Vjekoslav Karas”

Autor: Branko Obradović

06.11.2019

Kultura

"Moderno slikarstvo tušem" ili "Izložba nagrađenih radova"

Gradski muzej Karlovac priredio je u Galeriji “Vjekoslav Karas” samostalnu izložbu akademskog slikara Alfreda Freddy-a Krupe pod nazivom “Moderno slikarstvo tušem”. Svečano otvorenje održano je večeras, a izložba je privukla pažnju brojne karlovačke likovne publike. Na otvorenju su govorili ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić, autorica izložbe i voditeljica galerije akademska slikarica Aleksandra Goreta te likovni kritičar Ante Vranković. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Adreja Navijalić. Aleksandra Goreta kazala je da je ovo ustvari izložba Krupinih nagrađenih radova na izložbama u inozemstvu.

-Nakon jednog duljeg izbivanja na lokalnoj sceni, ali vrlo snažnog djelovanja na međunarodnoj sceni, primijetila sam Krupine nagrade, koje je on dobio na brojnim izložbama u inozemstvu. To mi je zapravo bila inspiracija da našem Umjetničkom savjetu predstavim njegovu izložbu kao dio našeg programa u ovoj godini. Izložba nosi naziv “Moderno slikarstvo tušem”, ali je naš radni naziv “Izložba nagrađenih radova”, kazala je Aleksandra Goreta.

Alfred Freddy Krupa izrazio je sreću i zadovoljstvo što nakon jedanaest godina ponovno izlaže u Galeriji “Vjekoslav Karas”.

-Ova izložba rodila se kao ideja prije dvije godine. Kolegica Goreta, koja je voditeljica ove galerije smatrala je da bi bilo dobro da karlovačkoj publici predstavimo u nekom obimnijem izdanju one radove koji su bili nagrađeni, odnosno način crtanja, koji je bio nagrađivan zadnjih sedam, osam godina u inozemstvu. Ja sam to prihvatio i stvarno smo ostvarili jednu lijepu suradnju i jako sam sretan da mogu izlagati nakon jedanaest godina u Galeriji “Vjekoslav Karas”. Izložena su 53 rada, crteža u tušu, to je neka kombinacija zapadnjačkog i istočnjačkog slikarstva tušem. To je ono čemu sam dominantno posvećen od 2012. godine do danas, rekao je Krupa. (b.o.)

Foto: Dinko Neskusil