Karlovački poduzetnik Zoran Salopek veliki je zaljubljenik u motore i utrke

"Nakon dvije zlatne kacige na redu je dijamantna"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Poznati karlovački poduzetnik, vlasnik tvrtke RIPS Salopek, Zoran Salopek veliki je zaljubljenik u motore i moto sport. Aktivno se bavio motociklizmom osamdesetih godina i imao niz uspjeha na utrkama. Zatim je slijedila stanka zbog poslovnih i privatnih obaveza te zbog Domovinskog rata. 2011. godine Salopek se vraća svojoj velikoj ljubavi i počinje voziti utrke, a pošto su motori, koje je imao, postali oldtimeri, a on veteran, uključio se u utrke oldtimera. U devet godina bio je osam puta prvak države, samo je 2013. godine bio drugi. Dva put je bio tri godine zaredom prvak države, pa ima dvije zlatne kacige, drugu je dobio nedavno u Križevcima na svečanosti proglašenja najboljih u 2019. godini, koju je organizirao Hrvatski motociklistički savez.

  -Od malih nogu sam na motorima, to je ljubav koja se provlači kroz cijeli moj život. Osamdesetih godina vozio sam utrke, no tada sam napravio jednu dužu pauzu i vratio se motorima i utrkama 2011. godine. Složio sam motor prema pravilima, a oldtimeri su motori proizvedeni do 1987. godine. Vozim utrke državnog prvenstva, koje se voze po gradskim ulicama i na stazama, te utrke međunarodnog Alpe Adria kupa, koje se voze na stazama u Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Vozim dva motora, Hondu koja je proizvedena do 1984. godine i Ducati, koji je napravljen prije 1987. godine. Hondu koristim na gradskim utrkama, a Ducati vozim na pistama, kazao je Salopek.

  U prošloj godini Zoran Salopek bio je državni prvak u najjačoj oldtimer klasi deset, a to su motori od 1.200 kubika. Uz pehar za prvo mjesto, Salopek je u Križevcima dobio i zlatnu kacigu za naslove prvaka osvojene tri godine zaredom 2017., 2018. i 2019. godine.

  -Devet godina vozim oldtimer utrke, prvak države bio sam 2011. i 2012. godine, 2013. godine bio sam drugi, a od 2014. do 2019. godine neprekidno sam prvak, to je šest naslova prvaka zaredom. Prvu zlatnu kacigu dobio sam za tri tule prvaka osvojene 2014., 2015. i 2016. godine. Nakon dvije zlatne kacige na redu je dijamantna, dakle moram biti još tri put zaredom državni prvak. Na utrkama državnog prvenstva sudjeluje dvadesetak vozača, u mojoj klasi nas je deset. Na natjecanjima Alpe Adria kupa bio sam tri put prvak i tri put viceprvak, a tu je konkurencija dosta jača nego na utrkama državnog prvenstva, jer voze i inozemni vozači. Moram reći da da su utrke dosta naporne, ovi oldtimeri idu i do 250 kilometara na sat, treba biti koncentriran za vrijeme utrke, jer motor ne prašta greške. Za mene su utrke adrenalin, ispušem se od posla. No, moram biti dobro pripremljen, idem u teretanu, trčim, rekao je Zoran Salopek.

  Što se tiče razvoja moto sporta u Hrvatskoj, veliki problem su financije, a sponzora je malo. Salopek je istaknuo da jedna sezona košta 40.000 kuna, a najveći trošak su gume, dvije koštaju petsto eura.

  -Da, financije su problem, prije nas je bilo više zaljubljenika u motore i brzine, no ima nas i danas. Član sam karlovačkih klubova Oldtimer moto kluba "Karlovac" i Sportskog oldtimer kluba "Karlovac" i pomažem im koliko mogu. Nastupam za riječki klub "Kvarner", koji ima stazu na Grobniku. To mi puno znači, jer imam stazu za treninge besplatno, a plaćaju mi i startnine za utrke. Hondu mi održava Karlovčanin Željko Zorić iz firme "Moto trade", a o Ducatiju brije jedan Talijan iz "GPM Racing". Imam nekoliko sponzora koji mi pomažu, a naravno najveći sponzori su mi moja tvrtka i obitelj, istaknuo je Zoran Salopek.

  Počele su pripreme za novu sezonu, treba dobro pripremiti i sebe i oba motora. U veljači Salopek odrađuje fizičke pripreme.

  -Da moram se dobro pripremiti za sezonu, jer će biti naporno. Motori se slažu i pripremaju da budu spremni za utrke. Treninge na motorima započet ću u ožujku, a sezona utrka počinje u svibnju. Vuče me vožnja na stazi, vozit ću dok god budem osjećao da mogu i dok mi to bude pričinjavalo zadovoljstvo, 55 godina je na leđima, no u dobroj sam formi i sigurno da mogu voziti još nekoliko godina. Imam u Karlovcu prijatelje, zaljubljenike u moto sport koji mi pomažu i koji su mi i sponzori, a koji se vesele mojim uspjesima zajedno sa mnom, rekao je Zoran Salopek. (b.o.)

  Foto: Igor Čepurkovski