Slavi se zaštita Mrežnice i dijela Tounjčice

Nakon dva desetljeća donesena odluka o zaštiti Mrežnice

VIŠE IZ RUBRIKE

Sačuvati prirodu

Aljoša Duplić napomenuo je da je proces zaštite toliko trajao zbog nedostatka političke volje

Povodom proglašenja rijeka Mrežnice i Tounjčice zaštićenim područjima, danas je u Karlovcu i Dugoj Resi organizirano niz događanja.

Tim je povodom u Aquatici održana konferencija za novinare, na kojoj je ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Antonija Bišćan kazala da pravi posao tek počinje.

-Danas slavimo dugo očekivani dan, proglašenje zaštite naše rijeke Mrežnice i dijela rijeke Tounjčice. Zaštita rijeke inicijativa traje već jako dugo i konačno smo donijeli i tu odluku na Županijskoj skupštini u trećem mjesecu. Velik posao je pred nama. Nadam se suradnji svih sektora jer zaštite prirode nema ako kreće samo od jedne institucije. Zahvaljujem TNC-u na suradnji do sada. Čeka nas velik posao, krenuli smo u raspisivanje koncesijskih odobrenja za kajaking i kanuing, izradit ćemo plan upravljanja, obilježit ćemo područje i plan upravljanja će nam zapravo pokazati prave korake, rekla je Bišćan.

Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovom procesu, a posebno organizaciji The Nature Conservacy (TNC).

-Gotovo dva desetljeća se govorilo i pokušavalo pokrenuti postupak zaštite rijeke Mrežnice. Prvi su dokumenti nastali 2005. i mi smo sada došli do kraja tog procesa, ali vjerojatno se ovako velike stvari događaju baš kad se trebaju dogoditi. Vjerujem da te godine i za nas i za oni koji su to prije radili nisu bile uzaludne. Zaista ne bi bilo suradnje ni sa TNC-om da nismo dočekali to vrijeme, a posebnu zahvalu iskazujem Zavodu za zaštitu prirode i okoliša koji je svojim izuzetnim stručnim angažmanom radio stručnu podlogu zajedno s našim službama. Mislim da smo vrhunski proveli komunikaciju sa svim dionicima, s općom javnosti, sa stručnom javnosti, uključili smo jedinice lokalne samouprave, općine i gradove, šest koji leže na porječju rijeke Mrežnice. Kad donesete neku odluku onda ona kapilarno ide među ljude tako da nas sad čeka posao jer se moramo osvrnuti na ono što nije dobro, a znamo da toga ima uz rijeku Mrežnicu, postaviti okvire ponašanja koji do sada nisu postojali, ali smo to dužni bogatstvu i ljepoti rijeke Mrežnice zato što smo uistinu odgovorni kakvu ćemo ju ostaviti za one koji dolaze iza nas, naglasila je Furdek Hajdin.

U proces koji je prethodio zaštiti bila je uključena i spomenuta međunarodna organizacija The Nature Conservacy, a njihova globalna direktorica programa za vode Nicole Silk bila je danas u Karlovcu. Inače je ima hrvatske korijene pa je kazala da se lijepo vratiti u Hrvatsku.

-Moja je uloga pomoći organizacijama da shvate koje slatkovodne potencijale imaju, zato imamo projekte po cijelom svijetu, u 37 zemalja. Svjesni smo da zadane ciljeve do 2030. godine ne možemo postići sami, nego moramo surađivati sa svima, to uključuje lokalne vlasti, ljude koji rade na lokalnim razinama, uključuje akademike i uključuje korporacije. Razlog zašto smo toliko usmjereni na slatke vode je taj jer bioraznolikost u njima nestaje brže nego primjerice u morima i na kopnu. Izgubili smo 83 posto slatkovodne populacije od 1970. godine i to je  ogroman pad. Ovo što se događa ovdje danas je zaista primjer ostalima u svijetu i možete biti ponosni zbog onoga što radite, poručila je Silk.

Na kraju, ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode i okoliša pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Aljoša Duplić napomenuo je da je proces zaštite toliko trajao zbog nedostatka političke volje. Posebno je pohvalio županicu koja je proces „istjerala do kraja“.

- Ono što će  biti izazovno u cijelom tom daljnjem radu jest dobra komunikacija sa dionicima, sa lokalnom zajednicom. U zaštiti prirode kažemo da je komunikacija pola posla. Ovdje imamo zaista dobre temelje za daljnji, uvjeren sam, uspješan rad. To ne znači da neće biti na tom daljnjem putu brojnih izazova i nerazumijevanja, ali ono što je bitno da je lokalna zajednica saživljena s ovom idejom i tu bih se zahvalio svim predstavnicima jedinica lokalne samouprave koje su obuhvaćene ovom zaštitom na suradnji u cijelom ovom procesu budući da su oni na neki način bili i glasnogovornici ove ideje u svojoj lokanoj zajednici, istaknuo je Duplić.

Današnji program organizirali si inicijativa „Zajedno za rijeke“ i organizacija The Nature Conservancy, u suradnji s Karlovačkom županijom, Javnom ustanovom „Natura viva“, Aquatikom – slatkovodnim akvarijem Karlovac, Javnom ustanovom za poticanjem lokalnog razvoja „InovaDR“ te Pučkim otvorenim učilištem Duga Resa.

U programu su bile predstave za djecu, čitanje priče za djecu, koncerti, izložba fotografija te stručni skup o zaštiti Mrežnice i Tounjčice.