Iz Fonda solidarnosti osigurano 4,4 milijuna eura

Nakon desetljeća najava i obećanja obnavlja se Hrvatski dom

VIŠE IZ RUBRIKE

I to smo dočekali

Nove armiranobetonske ploče bit će iznad podruma i prizemlja, a nakon obnove na krovištu će biti fotonaponski crijep

Počela je obnova Hrvatskog doma, u ovoj fazi konstrukcijska, za koju je putem natječaja Ministarstva kulture i medija osigurano 4,4 milijuna eura. Prošle godine su napravljeni svi istražni radovi i odabran izvođač radova, a to je tvrtka AB gradnja. Za razliku od ostalih objekata koji se obnavljaju na području Karlovca, obnova Hrvatskog doma je ipak sveobuhvatnija kazala je gradska pročelnica Ana Hranilović Trubić.

-Radi se drenaža oko cijelog objekta, konstruktivno ojačanje svih temelja, zamjena nekih zidova i izgradnja novih, ojačanje svih zidova na kojima su pukotine, nove armiranobetonske ploče iznad prizemlja i podruma, kompletna izmjena krovišta, a nakon obnove krovište imati fotonaponski crijep, rekla je pročelnica.

Hrvatski dom, odnosno njegova cjelovita obnova i organiziranje sadržaja dio je ITU mehanizma, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

-Ovaj dio radova koji će se odraditi u sklopu konstrukcijske obnove nam otvara prostor da ostane više novaca u ITU-u, ali moramo ovdje zahvaliti Ministarstvu kulture i medija što su uzeli ovaj naš projekt s posebnom pažnjom. Što se tiče projektne dokumentacije cjelovite obnove mislim da će se tu otvoriti neka dodatna suradnja. Mi u Karlovcu, onog trenutka kad Hrvatski dom bude u potpunosti u funkciji, kad govorimo o kulturnoj infrastrukturi, mislim da ćemo biti posebni. Naime, Zorin dom, sad Edison ide svome kraju i na to još dolazi Hrvatski dom, to će zaista biti vrijedni prostori gdje će se moći razvijati i ona institucionalna i neinstitucionalna kultura. Tu prije svega mislim, kad je riječ o Hrvatskom domu, na nezavisnu kulturnu scenu grada Karlovca koja je dosta jaka i vjerujem da oni  posebno prate ove radove, ali i iščekuju završetak  obnove Hrvatskog doma. Karlovac će u naredne godinu dvije, o rokovima je sad nezahvalno govoriti, imati jednu zaista prekrasnu kulturnu priču, napomenuo je Mandić.

Ministarstvo kulture i medija, osim u financiranje konstrukcijske obnove putem Fonda solidarnosti uvrstilo je Hrvatski dom i u projekt energetske obnove, a kako je najavio glavni konzervator u Ministarstvu kulture Davor Trupković, radi se o inovativnom pristupu.

-Ovaj projekt je možda malo različit u odnosu na sve druge projekte koji se tiču samo statičke, odnosno konstruktivne obnove iz Fonda solidarnosti. Ministarstvo kulture je kroz svoje projekte i kroz budući Plan nacionalnog oporavka i otpornosti strukturiralo veliki dio projekata i predvidjelo za potencijalnu obnovu, ali i kroz obnovu energetske učinkovitosti. Naime, ovdje je idealna pozicija Hrvatskog doma koji ima smjer sjever-jug, tako da obadvije krovne plohe mogu biti podložne za postavljanje solarnih panela, ali ne solarnih panela kakve ste navikli do sada gledati. Ovo je je jedna nova metoda i nove tehnike, poglavito ovaj primjer je na nivou Francuske detaljno razrađen, u obliku ploča. Obzirom da su ovdje bile nekada azbestne ploče, odnosno vlakno-cementne ploče koje imaju kvadratni oblik i na taj način je u samom oblikovanju solarnih panela prisutna mogućnost da se veliki dio električne energije i solarne energije iskoristi i samim tim smo kroz Ministarstvo kulture i medija i Grad Karlovac ovaj projekt osmislili kao jedan od nekoliko u Hrvatskoj koji će već sada biti implementirani, kroz razradu ove projektne dokumentacije koja je pripremljena za cjelovitu obnovu Hrvatskog doma, istaknuo je Trupković.