Prvi Karlovački

Brojne novine na 16. Obrtničkom i 1. Poljoprivrednom sajmu u sklopu Dana piva

23.08.2019

Karlovac

Osim gospodarsko-izložbenog, sajam će imati i edukativni i zabavni program

Ovogodišnji 16. Obrtnički sajam i 1. Poljoprivredni sajam kojega u sklopu manifestacije „Dani piva Karlovac” ove godine od 30. kolovoza do 03. rujna organiziraju Udruženje obrtnika grada Karlovca, Obrtnička komora Karlovačke županije i Grad Karlovac, bili su tema današnje konferencije za novinare.

Mi smo prošle godine najavili da ćemo pokušati svake godine razvijati i širiti taj gospodarski sajam. Ove godine smo se odlučili za dvije promjene. Jedna promjena je da taj sajam bude na Športsko-rekreacijskom centru Korana jer smo željeli imati puno veći sajam nego što je bio na Trgu bana Jelačića. Druga stvar je što smo željeli imati i poljoprivredni sajam, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak.

Podsjetio je kako je u sklopu Obrtničkog sajma proteklih godina bio i sajam ekološke poljoprivrede a ove godine su to proširili na način da će biti organizirano i predstavljanje distributera i proizvođača poljoprivredne opreme, kao i predstavljanje OPG-ova koji će imati i prodaju svojih proizvoda.

Gledajući i obrtnički i poljoprivredni sajam želim istaknuti da smo ove godine dali veliki naglasak na edukaciju. Kako na edukaciju obrtnika s njihovim aktualnim temama, tako i edukaciju poljoprivrednika i tu bih posebno istaknuo predavane o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i vrlo važno predavanje u organizaciji LAG Valis Colapisa o mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstva iz fondova Europske unije, kazao je između ostalog Mrzljak.

Predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije, Darko Stanković rekao je kako je ovogodišnji sajam podijeljen u tri segmenta.

Prvi je gospodarsko-izložbeni dio sajma, drugi je edukativni i treći je zabavno dio programa. U cijeloj toj priči valja naglasiti da će sajam imati i humanitarni karakter, bit će organizirane prezentacije naših cehova po strukama, a ono što je najglavnije, zaista smo pokušali i nadam se da smo u tome uspjeli, zatvoriti cjelinu od otvaranja obrta do kompletnog razvijanja svih segmenata u obrtništvu do potpora od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, potpora od strane Grada Karlovca i svih drugih potpora koje danas naši obrtnici mogu ostvariti, a da za njih možda čak niti ne znaju, najavio je Stanković.

Naveo je i kako je ove godine prijavljeno više od 60 izlagača iz Karlovca, Karlovačke županije i drugih županija, a bit će tradicionalno prisutni i tradicionalni gosti iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Sajam se svečano otvara u petak, 30. kolovoza u 18 sati na prostoru ŠRC-a Korana, a nakon samog otvorenja uslijedit će nastup Rečičkih Sokola koji će posjetitelje zabavljati do dugo u noć,

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca, Željko Vuković pobrojao je neka od značajnijih događanja koje su pripremili obrtnici tijekom trajanja sajma, od tradicionalne revije frizura, izložbe cvijeća i prezentacije cvjećara, seminara o izradi buketa, prezentacije građevinarstva, natjecanja učenika u bojanju zidova….

Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je kako ovakav jedan sajam našem gradu definitivno treba.

-Ne samo zbog samih obrtnika, nego i zbog svega onoga što obrtništvo u konačnici nosi, a činjenica je da je populariziranje obrtničkih zanimanja danas posebno važno i ovo je jedan od načina kako to kvalitetno činiti. Smatram da smo ovime napravili jedan korak naprijed i nekako nam se čini da su ove dvije lokacije idealne kako bi se spojili Dani piva i Obrtnički sajam i nadam se kako će Obrtnički sajam i od toga imati dio dobrobiti, odnosno plusa, smatra Mandić.

Rekao je i kako se nada da  već sljedeće i narednih godina ovaj sajam postati zanimljiv i onima koji nisu iz Karlovca.

Vjerujem da će ovih pet dana biti dani poslovnih susreta, razgovora, razmjene iskustava i dobre zabave, poručio je Mandić. (sl)

Foto: (ič)