iz maminog kutka:

Najslađe su svađe braće i sestara!

VIŠE IZ RUBRIKE

bratski fajt

Svaki roditelj povremeno zapadne u vrtlog u kojem mu se čini da ima najzločestiju djecu na svijetu.

Svaki roditelj koji ima više od jednog djeteta sigurno se našao o situaciji kada se osjeća potpuno bespomoćno zbog bijesnih ispada i svađa djece međusobno. Prvenstveno nas to podsjeća na adolescentsko razdoblje, no nažalost sukobi i učestale svađe braće i sestara itekako će se ponavljati i izvan ovog perioda.

Kako spriječiti sukobe?

Iako kao roditelj osjećate odgovornost, jedini ispravan način je pustiti djecu da sukobe rješavaju sami (naravno ako se ne radi o fizičkim sukobima). Djeci je često povišen ton najbolji način koji znaju da se izbore za svoja prava i izraze jasno svoje mišljenje, pa klinci često nisu ni svjesni da izgleda kad da vode žustru svađu.

Ako primijetite da se sukobi uglavnom uvijek javljaju zbog istih razloga, tada je važno pomoći ukloniti njihov uzrok. Razgovarajte s djecom, no ne kada su ljuti ili frustrirani, već kada o svađi nema ni spomena, jer samo tada će djeca doista shvatiti što im želite poručiti.

Ne idealizirajte

Sasvim je normalno da vjerujete da vaše djece ne bi ništa nikome učinilo nažao, no realna slika često nije takva. Postoje djeca koja vole zadirkivati, čak i isprovocirati sukobe iz čiste dosade ili potrebe za pažnjom. To nije ništa strašno, no važno je da toga budete svjesni i pokušate to promijeniti.

Usporedite

Svaki roditelj povremeno zapadne u vrtlog u kojem mu se čini da ima najzločestiju djecu na svijetu. No, budimo realni, pokušajte se prisjetiti kakvi ste vi bili u tim godinama i koje vratolomije ste izvodili. Sada vjerojatno shvaćate na koga je vaše dijete, zar ne?

Kada je potrebno reagirati?

Sve dok se radi o predbacivanju i laganom podbadanju roditelji se ne bi trebali miješati, no ako primijetite da je sukob postao oštriji, a djeca počela koristiti vrlo ružne riječi ili se fizički sukobljavati vrijeme je da oštro reagirate.

Kako reagirati?

Ne ostavljajte djeci prostora za pregovore. Kada reagirate budite kratki, jasni i oštri. Čak se savjetuje i jasno definitirati koje su sankcije za određena ponašanja. Ako dijete unaprijed zna da će morati snositi određene posljedice nakon što udari brata/sestru ili ako opsuje, budite sigurni da će pod svaku cijenu izbjeći prekršaje.

Ako su sukobi česti baš tijekom igre, velike su šanse da je to tako jer su oboje od djece vrlo natjecateljski orijentirati i ne žele popustiti, a u tom slučaju je potrebno više pažnje posvetiti učenju djece timskom radu i okrenuti se i takvoj igri i sportovima.

Izvor: Mamin kutak