Čaj je najbolje piti bez šećera, ako želite da bude sladak, dodajte malo meda.

Najpoznatiji zimski napitak - čaj!

VIŠE IZ RUBRIKE

  U ovo zimsko vrijeme pravo osvježenje su čajevi, koji pomažu u zagrijavanju i budnosti tijela.

  Zdravstvene prednosti čaja su brojne. Sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Jedna šalica čaja sadrži čak dva puta manje kofeina od kave, a najugodnija je za želudac u jutarnjim satima. Iako vas čaj neće razbuditi brzo kao kava, podići će razinu energije i ojačati imunitet.

  Svakodnevno ispijanje čaja donosi prednosti poput: jačanje imuniteta, zaštita od raka, čuvanje zdravlja usne šupljine, jačanje kostiju, zaštita srca, pročišćvanje crijeva, eliminacije tjelesne masti.

  Razlikuju se četiri temeljne vrste čaja, a to su bijeli, zeleni, oolong i crni čaj, ti čajevi dolaze od čajevca. Skupina čajeva koji ne dolaze od čajevca, odnosno napitci koje poistovjećujemo sa čajevima su rooibos, biljni i voćni čaj.

  Bijeli se čaj bere samo par dana u dalekoj kineskoj provinciji koja se zove Fujian, a jedan od najkvalitetnijih bijelih čajeva je Silver Needle. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši.

  O okusu zelenog čaja ovise metoda berbe, vrsta listova i način sušenja.

  Oolong čaj se može nazvati jednim od najzdravijih čajeva, a poznat je još i kao crveni čaj. Po zastupljenosti kofeina sličan je zelenom čaju.

  Crni je čaj po sastavu sličan zelenom čaju. Obično se u njega dodaje malo mlijeka kako bi se ublažio njegov gorak okus.

  Čajanka zanimljivosti:

  Jeste li znali, da se najskuplji čaj na svijetu se zove Tieguanyn, a potječe iz Kine. Naime, šalica čaja stoji oko 1 400 kuna.

  Irska je zemlja koja pije najviše čaja po glavi stanovnika.

  Svaki dan se u svijetu popije oko tri bilijuna šalica čaja, a svake se godine proizvede više od tri milijuna tona čaja. (ma)