Mjesec indijskog filma i kulture u Edisonu

Najbolji način za upoznavanje drugih kultura je kroz filmove, poručio indijski veleposlanik

VIŠE IZ RUBRIKE

Besplatne projekcije

Prvi film iz ciklusa indijskih filmova bit će prikazan danas u 14 sati i to "Stanley Ka Dabba“

U Kinu Edison tijekom veljače se održava Mjesec indijskog filma i kulture. Prvi je to u nizu ciklusa planiranih u Edisonu, najavila je Maja Mikulec Rogić. Tim je povodom gost u karlovačkom kinu i multimedijskom centru za kulturno-turističke sadržaje bio veleposlanik Indije, nj. e. Raj Kumar Srivastava.

Dobrodošlicu su mu je zaželjele zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar i pročelnica Upravno odjela za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko.

-Vjerujem da nakon ovog današnjeg događaja kojem osnova je kultura zasigurno postoje mnoga druga područja gdje možemo razmijeniti iskustva i znanja i može se roditi neka druga suradnja i na gospodarskom području, poručila je Hajsan Dolinar.

Njegova ekselencija Raj Kumar Srivastava naglasio je da će u Hrvatskoj biti sve više Indijaca te je važno razumjeti njihovu kulturu. Jedan od najboljih načina je upravo kroz filmove koji, naglasio je, nose univerzalnu poruku.

-Kad pogledate ove filmove shvatit ćete da oni nisu samo o Indiji. To su filmovi o emocijama, kažemo da ima devet emocija, a ako možete iskusiti svih devet u umjetničkom djelu, onda se kaže da je to umjetničko djelo potpuno. Indijska je kinematografija popularna u svijetu jer vrednuju svoj uspjeh na temelju devet emocija i koliko ih uspješno prenose na ekran, napomenuo je Kumar Srivastava.

U Indiji se godišnje snimi oko tisuću filmova, a Karlovčani će imati priliku vidjeti tek djelić toga.

Indijski je veleposlanik naglasio da se Karlovac već našao „na karti“ kad je prije desetak godina otvoreno sjedište IT tvrtke  Inosys u gradu, ali je dodao da je tvrtka HS produkt partner s jednom indijskom tvrtkom, a nada se da će ta suradnja biti i proširena.

Nj. e.  Kumar Srivastava napomenuo je da je u Karlovcu bio i ranije, a kad se zaželi rashladiti radije pliva u Korani nego u moru.

Prvi film iz ciklusa indijskih filmova bit će prikazan danas u 14 sati i to "Stanley Ka Dabba“ . U sklopu indijskog mjeseca u Edisonu bit će održana razna predavanja i radionice o indijskoj kulturi, a na rasporedu su još filmovi "Kahaani", "Queen" i "Manjhi: The Mountain Man". Sve projekcije su besplatne.