Prvi Karlovački

Najavljeni Dani Georgija Para – otkrivanje spomen ploče, film, promocija knjige i časopisa, glazbeni nastupi

Autor: Marta Marinović

05.05.2022

Kultura

Dani Georgija Para ove se godine obilježavaju četvrti put za redom. Svečano počinju u subotu 7. svibnja, otkrivanjem spomen ploče, koja će biti postavljena na zgradi u Domobranskoj 13, u kojoj je Paro počeo svoj kazališni put. Dva će dana trajati različite kulturne aktivnosti u čast tom velikom kazališnom djelatniku.

Subotnji program počinjemo u 18 sati otkrivanjem spomen ploče na zgradi, u kojoj je Paro proveo svoje djetinjstvo i mladost. Zahvaljujem Aljoši Paru za vizual i rješenje spomen ploče. Zatim, u 19 sati prikazat će se film o Georgiju Paru “Volim Karlovac”. Inicijatorica i autorica filma je Sanja Hrnjak, voditeljica Dramskog studija Zorin doma. Odmah nakon filma, oko 19 sati i pet minuta održat ćemo promociju knjige “Grad – pozornica Georgija Para”. Knjiga govori o Parovim trima antologijskim predstavama  – Život Eduarda II, kralja Engleske, zatim Aretej i Kristofor Kolumbo. Večer završavamo prikazivanjem HRT-ove snimke predstave “Kristofor Kolumbo, izvedene 1973. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama, rekla je ravnateljica Zorin doma Irena Božičević i dodala što sve očekuje posjetitelje dan nakon, u nedjelju 8. svibnja.

-U nedjelju, u 17 sati održat će se promocija dvobroja časopisa Kazalište. Ovom prigodom ekskluzivno najavljujem kako ćemo svake godine na Danima Georgija Para promovirat ćemo ovaj časopis. Za 18 sati je predviđeno glazbeno izlaganje Georgij Paro i glazbeno kazalište novoimenovane intendantice zagrebačkog HNK doc. dr. sc Ive Hraste Sočo. Tom prilikom nastupaju poznati solisti i mladi umjetnici – Martina Tomčić, Veronika Hardy, Josip Čajko, Martina Menegoni, Gabrijela Hrženjak, Dagmar Drechslerov, Martina Barišić, Barbara Pijetlović, Laura Haller, Jelena Štefanić i naša Karlovčanka Lucija Klarić.

Na konferenciji za medije, voditeljica Dramskog studija Zorin doma, Sanja Hrnjak, pročitala je ulomak iz pisma Georgija Para svim sudionicima na Dubrovačkim ljetnim igrama 1973. godine za predstavu “Kristofor Kolumbo”.

BROD=PREDSTAVA, isto je što i ŽIVOT=GLUMA. Poistovjećenje je potpuno, i odatle svi problemi. Jednako važno postaje tko je kakav čovjek, kao i tko je kakav glumac. Mrzovolja, lijenost, nesigurnost, pomirenost, odsutnost, isto kao i radoznalost, zainteresiranost, upućenost, vedrina jednako su i osoba i karakter koji ta osoba igra. Naša predstava priznaje tu činjenicu i neće ići na pokrivanje osobe glumca, i na pokrivanje sa glumom. Loša gluma ne postoji u našoj predstavi. Postoje takve ili onakve osobe. Rješenje problema je u snazi volje da se bude briljantan. Na to se čovjek može odlučiti, pročitala je Hrnjak.

Gradonačelnik Damir Mandić pohvalio je ovu manifestaciju, kao i njene organizatore.

FOTO: FB Zorin doma