Grad Karlovac

Najavljene najvažnije točke dnevnog reda sjednice karlovačkog Gradskog vijeća koja će biti 5. prosinca

VIŠE IZ RUBRIKE

Pressica

Prostorni Plan uređenja grada Karlovca, odluke o porezima, Odluka o isplati pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica od poplava, božićnice u gradskom sustavu i povećanje plaća od Nove godine

Pred sjednicu karlovačkog Gradskog vijeća koja će se održati u utorak, 5. prosinca, danas su na konferenciji za novinare održanoj u gradskoj upravi najavljene glavne točke dnevnog reda. Jedna od njih  je i donošenje Prostornog plana uređenja grada Karlovca. Po svom karakteru on je strateški, razvojni, ali u svom najvećem dijelu i provedbeni. Ujedno je i temelj za izdavanje svih akata u provedbi dokumenata prostornog uređenja. Sami postupak je počeo 2021. godine te je zahtijevao jako veliki broj stručnih timova. Grad je dobio preko 200 zahtjeva fizičkih osoba, odnosno građana koji su tražili neke promjene u namjenama i odredbama osnovnog plana. Prostorni plana uređenja grada Karlovca obuhvaća rubni dio grada Karlovca, a Generalni urbanistički plan koji je u izradi obuhvaća središnji dio.

- Pred našim Odjelom bila je i obveza javnog uvida te su građani i pravne osobe mogli davati prijedloge, primjedbe i imati uvid u prijedlog nacrta samog Plana. Potom su uslijedile javne rasprave gdje su aktivno sudjelovali svi zainteresirani koji su i podnosili zahtjeve. Od ukupnog broja zahtjeva, primjedbi, mišljenja i prijedloga usvojeno je njih oko 80 posto,  a preko 90 posto ih je usvojeno djelomično. Ovo je jedan proces koji je jako zahtjevan i kompliciran. Prijedlog konačnog Nacrta Plana je na web stranici Grada, imamo i kartografski prikaz i direktno odredbe Prostornog plana, rekla je između ostalog gradska pročelnica Vesna Ribar.

Plan je dobio potvrdu Zavoda za prostorno uređenje Karlovačke županije da je napravljen u skladu sa svim zakonima kao i od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Nakon što bude usvojen na sjednici Gradskog vijeća idući tjedan, stupit će na snagu u roku od osam dana od objave u Glasniku Grada Karlovca.

Gradonačelnik Damir Mandić je podsjetio da je Prostorni plan uređenja, zadnji put mijenjan 2007., iduće godine na redu će biti novi Generalni urbanistički plan, a ova dva plana zalog su i kod fizičkih i kod pravnih osoba za siguran i održiv razvoj grada.

- Definitivno će time biti stvoreni preduvjeti da će svi koji namjeravaju na bilo koji način ulagati i razvijati, to moći učini, a gradska uprava će im uvijek biti na raspolaganju. Vjerujem da smo svi posljednjih mjeseci mogli svjedočiti da smo maksimalno iskoristili sredstva Fonda solidarnosti za konstrukcijske obnove  pet zaštićenih kulturnih objekata: Kamoda, Muzeja, Male zgrade gradske uprave, Mihalićeve kuće i Hrvatskog doma. Nastavljamo dalje: za ovih 5 zgrada donosi se odluka o prijavljivanju na cjelovitu i energetsku obnovu. Na razini države je 120 milijuna eura na raspolaganju, vjerujemo da su naši projekti kvalitetni  i da ćemo uspjeti realizirati svih 5. Čim se otvori natječaj, mi ćemo ih prijaviti; ako prođemo, tu je element javne nabave, ali vjerujem da ćemo 2024. na svim ovim objektima imati radove. Radovat ćemo se svi Hrvatskom domu i bit će to jednako uspješno kao Edison, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Na sjednici Vijeća naći će se i tri odluke o porezima koji će stupiti na snagu od 1. siječnja 2024. godine. Kao što je već poznato ukida se prirez porezu na dohodak, a prva odluka koja bi trebala biti usvojena je ona o visini poreznih stopa poreza na dohodak koja je stavljena u nadležnost jedinica lokalne samouprave. Gradovi veličine Karlovca su mogli donijeti odluku o povećanoj ili nižoj stopi poreza na dohodak.

-Mi smo se odlučili za zadržavanje porezne stope od 20 posto poreza na dohodak što je niža porezna stopa  koja se primjenjuje na plaće do visine od 4.200 eura mjesečno. Za plaće iznad 4.200 eura mjesečno, primjenjivat će se povišena stopa od 33 posto; do sada je bila 30 posto. Ovaj prijedlog odluke bio je na javnom savjetovanju 30 dana i nismo dobili ni jedan komentar na tekst odluke, pa je kao takav i upućen na Gradsko vijeće na usvajanje. U vezi s ovom Odlukom je i druga – Odluka o porezima koja zahvaća dvije vrste poreza. To je porez na kuće za odmor i porez na potrošnju. Porez na kuće za odmor do sada se mogao utvrđivati u visini od 5 do 15 kuna po kvadratu korisne površine. Odredbama izmijenjenog zakona porez na kuće za odmor može iznositi od 0,6 do 5 eura po kvadratu korisne površine. Kod nas je taj porez bio 8 kuna po kvadratu korisne površine, a sada će biti 2 eura. To će Gradu Karlovcu donijeti nekih 15-tak tisuća eura povećanog prihoda. Porez na potrošnju plaćaju ugostiteljski objekti na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića. Ona je do sada iznosila 2 posto, a sada ga vraćamo natrag na 3 posto. Porez na potrošnju nije na teret ugostitelja budući da ga najprije naplate od svojih potrošača, pa ga tek onda prenesu gradskom proračunu. Porez na potrošnju  mogao bi u idućoj godini, donijeti možda 100-tinjak tisuća eura dodatnih prihoda. Što se pak tiče paušalnog poreza na djelatnost iznajmljivanja smještajnih kapaciteta u turizmu nakon dosta primjedbi u javnoj raspravi predložili smo povećanje na 110 eura po krevetu u apartmanima i sobama, a 100 eura u kampovima. Sve ove cijene primijenjuju se u naseljima s područja grada Karlovca, a ono sve što je izvan naselja Karlovca, a unutar administrativnih granica visina tih poreza je dvostruko niža, rekla je gradska pročelnica Lidija Malović, dodavši da je sve ovo već ugrađeno u prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić je izvijestila da će se na sjednici u utorak naći i Odluka o isplati pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica od poplava. Odnosi se na poplavu koja je bila u svibnju ove godine. To je dio koji je Grad Karlovac samostalno osigurao kao pomoć i što je bilo u rebalansu proračuna. Nakon toga je uslijedilo javno savjetovanje od 30 dana i u tom razdoblju nije bilo nikakvih komentara na postojeću odluku.

-Odluka stupa na snagu nakon 8 dana od izglasavanja, tako da očekujemo da ćemo od sredine prosinca, krenuti sa isplatama naknada za štetu. Ukupno imamo139 isplata; po vrstama štete 153 se odnosi na obiteljske kuće i 156 na štete koje su nastale na poljoprivredi. Grad Karlovac će po osnovi nastalih šteta na stambenim objektima isplatiti nešto manje od 300 tisuća eura, a na osnovi štete na poljoprivrednim zemljištima 126 tisuća eura, Isplate se kreću od 100 eura, koliko će dobiti 2 posto korisnika, ostali  više, neki 6.995 eura za stambene objekte, a 9 - 11.000 eura po osnovni štete na poljoprivredi koje su ogromne, rekla je Fočić.

Gradonačelnik Damir Mandić izjavio  je kako će cijeli gradski sustav, odnosno svi gradski službenici, ove godine dobiti Božićnice u iznosu od 331 euro. Napomenuo je da je  to iznos veći od Božićnica koje će dobiti javni službenici, odnosno djelatnici na razini države. Isto tako pri kraju su pregovori sa sindikatima u gradskim tvrtkama te  će od Nove godine osnovica za obračun plaća biti 840 eura. U idućoj godini na znatno više plaće mogu računati i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe te odgajateljice u dječjim vrtićima.