Prvi Karlovački

Najavljen program obilježavanja 10 godina djelovanja platforme KAoperativa: od publikacije, preko tribine do kulturno umjetničkog programa

Autor: Sunčica Laić

19.05.2022

Mozaik

Program obilježavanja 10 godina djelovanja platforme KAoperativa koji će se održati 26. svibnja najavljen je danas u Urbanom parku Hrvatskog doma.

Kako je podsjetio Denis Mikšić, predsjednik Saveza udruga KAoperativa, platforma KAoperativa osnovana je 2012. godine od strane karlovačkih udruga s ciljem stvaranja mreže aktera koji će se baviti poboljšanjem uvjeta rada u polju nezavisne kulture, te stvaranjem prostornih kapaciteta za rad udruga i produkciju kulturno umjetničkog i društvenog sadržaja.

-Do 2022. godine platforma je kroz razne projekte, programe i akcije u javnim prostorima prvenstveno ukazivala na potrebu za otvaranjem društveno-kulturnog centra Hrvatski dom koji bi se temeljio na modelu sudioničkog upravljanja, odnosno suradnje između lokalnih vlasti, te udruga civilnog društva čime bi se onda i građane aktivno uključivalo u rad prostora i kreiranje kulturnog sadržaja. Ovaj cilj je djelomično ispunjen kroz formalno udruživanje u Savez udruga KAoperativa, te dobivanje upravljanja nad Malom scenom i Urbanim parkom, ali nam i dalje prethodi stalno zagovaranje za poboljšanje uvjeta i ostvarenje budućih zajedničkih ciljeva, izjavio je Mikšić.

Maša Borović, koordinatorica navedenog Saveza rekla je kako u platformi trenutno sudjeluje osam organizacija, a to su Kinoklub Karlovac, EKO Pan, Carpe Diem, F.R.E.E. D.A.N.C.E., KA-MATRIX, Poluga, Polka, Infinitum, te je ovim putem pozvala sve zainteresirane organizacije, inicijative i građane da se uključe u aktivnosti platforme.

Govoreći o programu obilježavanja, kazala je i kako će u sklopu publikacije „KAOPERATIVA 2022 MANIFEST“ biti predstavljen rad platforme KAoperativa, uspjesi, izazovi i pozicioniranje Saveza u razdoblju od 2022. do 2024. godine, te preporuke jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao i ustanovama u kulturi, obrazovnim ustanovama, akterima u politici, društvu i široj javnosti s ciljem daljnjeg poboljšanja uvjeta za djelovanje karlovačkih organizacija nezavisne kulture i nove društvenosti.

-Program se sastoji i od javne tribine „Potrebe i izazovi u javnim prostorima koje koriste udruge“ koja će biti održana 26. svibnja u 18 sati u Urbanom parku Hrvatskog doma. Tema razgovora fokusira se na aktualno stanje nezavisne kulturne scene u Karlovcu i prostornih kapaciteta za društveno-kulturne sadržaje i rad organizacija, najavila je Borović dodavši kako će u razgovoru sudjelovati predstavnici udruga i prostora koji su obilježili proteklih 10 godina u polju kulture i društvenih djelatnosti u Karlovcu, a poziv će biti upućen i predstavnicima Grada Karlovca.

U sklopu tribine, kako je istaknula Ivana Francišković Olrom iz Udruge EKO Pan i Saveza, bit će predstavljen i kulturno umjetnički program, odnosno prikazat će se video rad plesne izvedbe koja tematizira zgradu Hrvatskog doma kao prostora mogućeg društveno-kulturnog centra u produkciji udruge F.R.E.E. D.A.N.C.E.

-Izvedbom se želi naglasiti kako se unatoč dugogodišnjim zahtjevima udruga za izvedbenim i produkcijskim prostorom i dalje nije ostvarila ta ključna potreba u radu organizacija koje se bave izvedbenim djelatnostima, naglasila je Francišković Olrom.