Prijem gradonačelnika Damira Mandića za nagrađene nastavnice

Nagrade potvrđuju da je profesija učitelja jako važna, kazala je učiteljica Bogdanka Conjar

VIŠE IZ RUBRIKE

Priznanje

Ministarstvo je ovim nagrađivanjem pokazalo ono što mi oduvijek znamo, a to je da među nama učiteljima ima učitelja, i učitelja i učitelja i da je profesija učitelja jako važna, poručila je Bogdanka Conjar

Nastavnice iz karlovačkih osnovnih i srednjih škola koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo u povodu Dana učitelja danas su bile gošće na prijemu kod gradonačelnika Damira Mandića. Naime, među 505 nagrađenih iz cijele Hrvatske je i 12 nastavnica iz Karlovca.

Gradonačelnik im je zahvalio jer svojim radom promoviraju Karlovac, a u nastavku je istaknuo da je uloga učitelja u društvu zaista velika.

-Ovdje ima i ona dimenzija više, dimenzija vaše odgovornosti gdje vi vašim poslom šaljete jednu odgojnu poruku učenicima i mislim da i to treba naglašavati. Tako da, jedno veliko – čestitam. Jedno stvarno veliko hvala. I volio bih da izdržite jer znam da vam je u školama izazovno, istaknuo je Mandić i dodao da je velika uloga učitelja u građenju povjerenja koje u društvu nedostaje.

Ove godine nagrađene su Karolina Borak i Željka Polić iz OŠ Braća Seljan, Ana Graša i Danijela Jurac iz OŠ Banija, Kristina Fratrović, Ana Sudarević i Snježana Marković – Zoraja iz OŠ Dubovac, Jasmina Štefan iz OŠ Mahično, Antonija Capan i Bogdanka Conjar iz OŠ Grabrik i dvije profesorice iz Gimnazije Karlovac – Maja Sokač i Jasminka Žiža.

U njihovo se ime obratila učiteljica Bogdanka Conjar.

-Ministarstvo je ovim nagrađivanjem pokazalo ono što mi oduvijek znamo, a to je da među nama učiteljima ima učitelja, i učitelja i učitelja i da je profesija učitelja jako važna, zapravo temeljna. Bez te profesije nema ni snimatelja, ni kuhara, ni gradonačelnika, ni ministara. Za mene je ova nagrada, a vjerujem i za sve kolegice koje su ovdje, potvrda da sam na dobro putu. Mi smo kod sebe uspjeli razvit određenu hrabrost i upornost i napraviti taj jedan korak naprijed usprkos svim nedaćama koje nosi naša profesija, rekla je Conjar i zaključno dodala kako se nada da će nagrađeni „pogurnuti“ i druge kolege da se naprave taj iskorak te da priželjkuje da se iduće godine broj nagrađenih u Karlovcu udvostruči.

Nastavnica kemije, biologije i prirode u OŠ Dubovac Snježana Marković Zoraja nakon 29 godina staža ponosna je na ovu nagradu jer se radi o priznanju struke. No, posao nastavnika osobito u današnje vrijem nosi i izazove.

-Najveći izazov je kako djeci potaknuti izazov i motivaciju za rad na nečem praktičnom jer su jako obuzeti digitalnim alatima i to onima koje mi profesori ne bi baš previše htjeli, igricama i zabavom, umjesto da te digitalne alate koriste za obrazovne svrhe. Tu ih moramo usmjeravati što je korisno, koje su informacije točne i da ih ti internetski sadržaji ne odvedu u krivom smjeru.

U nastavku je rekla kako nastoji biti pravedna, potaknuti interes kod učenika, a to postiže nastavom izvan učionice, a kroz zabavu, njezino je iskustvo, djeca najviše nauče.

Nastavnica matematike u OŠ Grabrik Antonija Capan u školi radi devet godina, a nagrađena je petu godinu zaredom. Njezin recept za uspjeh kao nastavnice predmeta koji učenicima zadaje najviše problema je strpljenje.

-Polazim do toga da im matematiku približim što je više moguće, da ju zavole, a ne da ju ne vole zbog nastavnika. Uvijek se trudim spustiti na njihovu razinu jer, nažalost, bez nje ne mogu i moraju ju učiti bez obzira koliko ima bila draga ili mrska, istaknula je Capan kao i da je za nju kao nastavnicu sjajan osjećaj gledati kako se učenici razvijaju i da na njih ima utjecaj i doprinosi tome da ih „oblikuje u ovom ludom svijetu u kojem živimo“.