Prvi Karlovački

Nagrada dm-a za učenike OŠ Banija za doprinos zaštiti okoliša

Autor: Renata Benković

21.01.2021

Karlovac

Ekološka akcija dm Zeleni korak

Učenici Osnovne škole Banija među najuspješnijim su mladim ekolozima u Hrvatskoj, pokazali su rezultati devete akcije prikupljanja i recikliranja starog papira dm Zeleni korak.

Učenici su u konkurenciji od čak 90 škola bili među deset najuspješnijih za što su zaslužili nagradu dm-a u od 10.000 kuna za doprinos zaštiti okoliša.

Malo toga nas u dm-u inspirira poput Zelenog koraka u kojem osnovnoškolci već devet godina pokazuju kako, uz malo dobre volje i truda, svatko od nas može dati doprinos zaštiti okoliša i pozitivno utjecati na zajednicu. U ime dm-a zahvaljujem svim učenicima i djelatnicima Osnovne škole Banija što su se pridružili Zelenom koraku i udruženim snagama iz okoliša uklonili više od četiri tone starog papira, rekla je Diana Prezelj, područna menadžerica dm-a.

U devetom Zelenom koraku sudjelovalo je više od 18.500 osnovnoškolaca koji su prikupljanjem i recikliranjem starog papira spasili više od 3000 stabala, a svaku od deset škola koje su prikupile i reciklirale najviše papira dm će nagraditi s 10 000 kuna.

Uz učenike OŠ Banija, najbolje rezultate ostvarili su učenici koji pohađaju OŠ Branimira Markovića iz Ravne Gore, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Ludbreg, Područnu školu Ljupina iz Nove Gradiške, PŠ Glavina Donja, Imotski, PŠ Kutleše isto iz Imotskog, PŠ Plešce iz Čabra te PŠ Cirkvena, Sv. Ivan Žabno.

Od 2012. godine kada su učenici prvi put prikupljali i reciklirali stari papir, u Zelenom koraku sudjelovalo je više od 200 000 osnovnoškolaca koji su prikupljanjem i recikliranjem starog papira tijekom devet godina spasili više od 49 500 stabala.