Gradsko vijeće na hitno sazvanoj 19. sjednici odobrilo sklapanje nagodbe između Grada Karlovca i Republike Hrvatske

Nagodbom s Republikom Hrvatskom do vojarne u Luščiću

VIŠE IZ RUBRIKE

  Do sada se nije dogodilo da su u jednom danu održane dvije sjednice karlovačkog Gradskog vijeća, no zbog hitnosti to se danas dogodilo.

  Nakon završetka 18. sjednice Gradskog vijeća, održana je po hitnom postupku sazvana 19. sjednica, a koja je imala samo jednu točku, odluku o odobrenju sklapanja nagodbe između Grada Karlovca i Republike Hrvatske u predmetu rješenja spora u pogledu nekretnine na adresi Zrinski trg 3. Radi se o zgradi u kojoj je bila tvrtka Fima, a sada je Turistička zajednica grada Karlovca. Uvodno je govorila pročelnica Upravnog odjela za imovinsko pravne poslove i upravljanje imovinom Tatjana Gojak.

  -Postupak donošenja predmetne odluke provodi se po hitnom postupku iz razloga što je potrebno odlučiti o svim potraživanjima, koja Grad Karlovac ima prema Republici Hrvatskoj, a vezano za postupke darovanja nekretnina Gradu Karlovcu, a te odluke će se donijeti na sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja će biti održana u Karlovcu 6. prosinca. Dnevni red za tu sjednicu zaključuje se u srijedu, 28. prosinca. Ministarstvo državne imovine je u predmetu darovanja bivše vojarne Luščić od Grada Karlovca zatražilo izjavu da se odriče svih potraživanja prema Republici Hrvatskoj do visine vrijednosti darovane nekretnine te očitovanje da li je sklopio nagodbu sa Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu. Tom nagodbom bi Republika Hrvatska i Grad Karlovac sporazumno riješili pitanje spora, koji je pokrenuo Grad Karlovac vezano za nekretninu na adresi Zrinski trg 3. Naime, uvjet za darovanje nekretnine, dijela bivše vojarne Luščić, procijenjene vrijednosti 50 milijuna kuna, je potpisivanje prethodno navedene nagodbe i dostava prethodno navedene izjave, kazala je Gojak.

  O cijelom tom procesu dodatna pojašnjenja dao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić, koji je iz Zagreba dobio informaciju, zbog koje je i sazvana sjednica po hitnom postupku.

  -Od sedmog mjeseca prošle godine, mi smo kao Gradska uprava, posložili onaj dio, koji se tiče državnog vlasništva u Gradu Karlovcu i krenuli smo u raspetljavanje tih upitnika. Normalno da je i meni u startu, kada smo krenuli u to, bilo logično da nam Republika Hrvatska da ono što je na našem području i da tu ne bi trebalo biti velikih procedura. Kada smo krenuli točku po točku, onda su izašli svi ovi upitnici i pravne dileme. Dobio sam informaciju iz Zagreba, koji je stav Ministarstva državne imovine i zato smo sazvali hitnu sjednicu. Mi smo do zadnjeg inzistirali da nama država daruje cijelu zgradu, što je iz naše perspektive bilo nekako logično ili da mi ne moramo potpisivati izjavu da se odričemo potraživanja od tri milijuna kuna, rekao je Mandić.

  Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da je nagodba poštena, jer će Grad Karlovac dobiti nekretninu vrijednu pedeset milijuna kuna.

  -U ovom trenutku ono što je izgledno da ćemo mi potpisivanjem ove nagodbe sigurno riješiti dio vojarne Luščić i da bi Republika Hrvatska u idućem razdoblju Gradu Karlovcu darovala za sada nekih dvadeset stanova u kojima već stanuju naši korisnici socijalnog programa. Što se tiče ostalih državnih nekretnina, koje smo mi tražili, a jedan dio je vezani i uz Karlovačku županiju, mi ćemo vidjeti do 6. prosinca što smo sve uspjeli. Što se tiče nas, ako država zaista ostane kod toga da će nam dati polovicu vojarne, koja je procijenjena na pedeset milijuna kuna, ona mi nismo na gubitku. Ja mislim da je to dobra nagodba, kazao je Damir Mandić.

  Odluka o odobrenju sklapanja nagodbe između Grada Karlovca i Republike Hrvatske u predmetu rješenja spora u pogledu nekretnine na adresi Zrinski trg 3 usvojena je s 18 glasova za i jedan suzdržan glas.