Prvi Karlovački

Nacionalni stožer: Nova 52 slučaja zaraze, jedna osoba preminula

Autor: Miloš Milovanović

14.07.2020

Koronavirus

U Hrvatskoj su danas zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Ukupno je u Hrvatskoj 3.827 oboljelih osoba, od toga 48,41 posto muškaraca i 51,59 posto žena. U protekla 24 sata testirano je 1.824 osoba. Ukupno od početka pandemije testirano ih je 95.920. Nažalost jedna osoba je preminula. Riječ je o muškarcu, rođenom 1951. godine s opsežnim komorbiditetom, tako da ih je do sada ukupno preminulo 120. Na respiratoru se nalazi pet osoba; četiri u Osijeku i jedna u Zagrebu. Hospitalizirano je 129 osoba. Pet je osoba na respiratorima, a 129 ih je hospitalizirano. 1183 je aktvnih slučajeva, a 2.258 osoba je ozdravilo.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako građani sve više koriste maske.

Rezultati i ideje dopiru do građana. Na pravom smo putu, moramo se i dalje ponašati savjesno tako da ne razmišljamo o kaznama, već apeliramo na odgovornost, rekao je Beroš.

Na pitanje o samoizolaciji ministrice Blaženke Divjak te zarazi njene državne tajnice u Ministarstvu obrazovanja, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako je tajnica bila na rizičnom okupljanju.

Divjak je bila na jučerašnjoj sjednici u Vladi, ali svi sudionici su imali maske pa tako i ona. Čak i ako postane pozitivna, sudionici sastanka ne trebaju u samoizolaciju. Zaposlenici ministarstva moraju u samoizolaciju jer su ostvarili brojne kontakte. Rezultati testiranja bit će poznati navečer, rekao je Capak.

Nije želio potvrditi kako je riječ o zarazi nakon svadbe u Zadru.

Zadarski epidemiolog je apelirao da sve osobe sa svadbe moraju u samoizolaciju, a još ne mogu reći je li riječ o kršenju samoizolacije, odgovorio je Capak.

Kazao je i kako nije primijećen porast zaraženih nakon izbora. Rekao je i kako se još istraužuje slučaj zaraze tri djelatnice u domu za starije u Zagrebu te da još nema dokaza da je zaraza povezana s boravkom na biralištu.

O zaraženim turistima, Capak je rekao kako je obolio jedan državljanin Srbije koji je vraćen u Srbiju, a zaraženi su i državljani Švedske, Velike Britanije i Makedonije.

Ako se utvrdi da se obitelj iz Češke zarazila kod nas, mi ćemo o tome obavijestiti javnost, rekao je Capak.

Poručio je kako u Koprivničko-križevačkoj županiji već 14 dana nema novih slučajeva te da je dobra situacija i u Istarskoj i Međimurskoj županiji.

Nadamo se da će ukupan broj oboljelih pasti ispod 50, ali to je jako teško za predvidjeti. S masovnih okupljanja dolaze novozaraženi i oni koji moraju u samoizolaciju. Imamo dobre mjere i situacija će nam ići na bolje, kaže Capak.

O tome što nas čeka najesen, Capak je rekao kako je sada na snazi svojevrsno primirje, ali da će nam se najesen vjerojatno događati veći broj oboljelih, obzirom na veću mobilinost i duži boravak u zatvorenim prostorima.