Priopćenje Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata "Dignitas"

Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća diskriminira pacijente s obzirom na to gdje žive

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ovim putem pozdravljamo inicijativu da se provede Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća, ali ne pozdravljamo što se vrši diskriminacija pacijenata i što se ovaj program nikako ne može nazvati Nacionalnim jer to bi značilo da svi pacijenti imaju jednaku priliku za njega.

  Da bi se proveo ovaj program potreban je LDCT uređaj koji se nalazi samo u određenim bolnicama i to KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice, Osijek, Rijeka, Split, kliničke bolnice Merkur i Dubrava, Opće bolnice u Varaždinu, Zadru , Dubrovniku, Slavonskom brodu, Virovitici i Puli, te specijalna bolnica Krapinske Toplice.

  Zar su pacijenti u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj manje vrijedni. Kada se planirao je ovaj program, trebalo je razmišljati da se potreban uređaj nabavi i u ostalim središtima županije, jer  većina pacijenata koji bi se i odlučili na ovaj program iz razloga udaljenosti i troškova sigurno neće otići.

  Ovim putem osuđujemo ovakvu diskriminaciju pacijenata u RH i tražimo da prije samog početka programa Ministarstvo osigura potreban uređaj u svim središtima županije i da se program kvalitetno provede i bude dostupan svim pacijentima bez obzira iz koje županije dolaze.

  Predsjednica Udruge DIGNITAS

  Marina Novaković Matanić