Nacionalni park Krka danas slavi 35. rođendan: tri dana besplatni ulaz za posjetitelje

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nacionalni park Krka danas slavi 35. rođendan i tim povodom daruje posjetitelje i zaljubljenike u prirodu besplatnim ulazom od danas do nedjelje 26. siječnja.

  Kao jedan od najmlađih, hrvatskim nacionalnim parkom proglašen je 1985. godine kako bi se zaštitile iznimne prirodne vrijednosti i bogata kulturnopovijesna baština koje se isprepliću u kršu.

  Kako ističe glasnogovornica te javne ustanove, Katja Župan, Nacionalni park Krka u proteklih tridesetak godina definirao je i učvrstio svoja načela koja se temelje na zaštiti prirode, održivom razvoju i edukaciji.

  -Važno nam je da prirodni sklad sačuvamo za buduće generacije i razvijamo se u skladu sa zahtjevima modernog vremena i potrebama drevne rijeke. Edukacija je jedna od naših temeljnih zadaća, sadržana u svakom projektu koji kao ustanova provodimo, s posebnim naglaskom na rad s djecom”, naglašava Župan.

  Navodi i kako im je važno sačuvati prirodni sklad Parka za buduće generacije, a s ciljem njegove zaštite izrađen je novi Pravilnik o zaštiti i očuvanju koji je stupio na snagu.

  -Novi Pravilnik donosi zabranu kupanja u Nacionalnom parku Krka. To je mjera koja stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine. Ovo prijelazno razdoblje od godinu dana ostavljeno je lokalnom stanovništvu i gospodarskim subjektima kako bi se prilagodili kroz otvoreni dijalog i suradnju i pomoć Javne ustanove Nacionalni park Krka. Vjerujemo kako posjetitelji neće zbog nemogućnosti kupanja odustati od posjeta Parku. Doista smatramo kako će  zabrana kupanja afirmirati doživljaje koje naši posjetitelji imaju prilikom posjeta zaštićenom području, ali također će otvoriti mogućnost posjećivanja uzvodnih lokaliteta koje već proteklih više od deset godina razvijamo na srednjem i gornjem toku rijeke Krke, poručila je Župan. (sl)

  Foto: N.P. Krka