Prvi Karlovački

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama – pušteni crni baloni u spomen na ubijene žene

Autor: Ksenija Begović

22.09.2022

Karlovac

U Hrvatskoj se danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Tada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Karlovcu u organizaciji Ženske grupe Karlovac Korak. I ove su godine aktivistice Koraka simboličnim puštanjem crnih balona spomen na žene koje su ubili njihovi supruzi ili partneri ukazale na problem nasilja u obitelji u čemu su im se pridružile i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar te zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Podatke o broju ubojstava i općenito o nasilju nad ženama iznijela je Nina Gross iz Koraka.

Do danas samo u ovoj godini ubijeno je 11 žena. Femicid, kao ekstreman oblik ubojstva, motivirano mržnjom prema spolu i duboko ukorijenjenom mizoginijom čini tako 25 posto ubojstava u Republici Hrvatskoj. Samo u proteklih pet godina 70 žena izgubilo je svoje živote kao žrtve nasilja u obitelji, kao žrtve nasilnog društva, kao žrtve patrijarhalnih obrazaca, žrtve nedopustivog tretiranja fenomena nasilja u obitelji unutar sustava i kroz medije, naglasila je Gross.

Podsjetila je da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, a u povodu današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj Gross je poručila slijedeće:

Biti žena u Hrvatskoj danas znači živjeti neslobodna, znači trpjeti zadiranje u reproduktivna prava, znači izmještanje iz javne sfere u privatnu, znači stereotipizaciju i predrasude i znači živjeti nasilje šutke, jer ako i prijavimo, sustav nas ne može zaštiti, dodala je kako Udruga Korak poručuju da je ovakvo stanje neodrživo te da treba nastojati graditi društvo bez nasilja, što bi trebalo biti prioritet.

O ovom problemu potrebno je otvoreno i javno govoriti, a kroz suradnju svih razina vlasti, institucija i udruga treba raditi na suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja, poruka je koja se ponavlja godinama, a upućena je i danas.