To su dobro obrađene teme, provedene u pravom istraživačkom smislu, srednjoškolci su pokazali zavidno znanje baratanja jezikom, razvijanje svoga mišljenja i dokazuju da postaju ljudi, a to je ono čemu svi težimo, rekla je predsjednica povjerenstva za novinarski izraz Ivančica Šebalj

Na županijskom Lidranu izabrani najbolji novinarski radovi, autori iznenadili temama

VIŠE IZ RUBRIKE

  Proglašenjem najboljih novinarskih i literarnih radova, koji će predstavljati našu županiju na državnoj smotri danas završava županijski Lidrano. Županijskoj smotri literarnog, dramskog i novinarskog izraza učenika osnovnih i srednjih škola prethodile su gradske i općinske, a jučer je u Zorin domu održana smotra dramskog izraza.

  U prvom dijelu smotre danas održan je okrugli stol koji je vodila predsjednica povjerenstva za novinarski izraz Ivančica Šebalj, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Dubovac.
  - Od sva tri područja, novinarskog literarnog i dramskog, nekako je novinarski dio najteži. Tu se djeca moraju pokazati profesionalcima, u literarnom izarzu oni pišu, to je slatko i tu su djeca, a u novinarskom teško je biti profesionalan i ostati dijete i moraju zadržati i jedno i drugo. Novinarski radovi su pokazali da djeca to doista i mogu, rekla je Šebalj.
  Povjerenstvo za novinarski izraz ocjenjivalo je školske listove, izbor nije bio lak od deset listova, od kojih dva u digitalnom obliku na državnu će smotru dva tiskana i jedan digitalni. Po prosudbi povjerenstva svi su listovi pokazali da se djeca bave raznim temama, da je u njih uložen veliki trud, a ne treba zaboraviti niti novac.
  - Kod samostalnih novinarskih radova, autori su nas iznenadili temama kojih se mogu dotaknuti. To su dobro obrađene teme, provedene u pravom istraživačkom smislu, srednjoškolci su pokazali zavidno znanje baratanja jezikom, razvijanje svoga mišljenja i dokazuju da postaju ljudi, a to je ono čemu svi težimo. Radijske emisije su zahtjevan posao jer tu treba pokrivati i tehnička dostignuća i kvalitetu, moraju obraditi temu i moraju biti spremni u svakom trenutku reagirati na nekakav događaj koji se zbio u trenutku snimanja, napomenula je predsjednica povjerenstva.
  Od samostalnih novinarskih radova na državnu će smotru tri osnovnoškolska rada i jedan srednjoškolski, a od četiri emisije radijskoj konkurenciji za državni Lidrano izabrana je jedna.
  Izborom najboljih literarnih radova bit će završena županijska smotra, a ukupni rezultati bit će objavljeni naknadno. (kb)
  Foto: Dinko Neskusil