Na županijskom „aktualcu“ od domova za stare i nemoćne, nečasnim radnjama i lažnim putnim troškovima do  stana u Zagrebu zamjenice župana

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nakon dvomjesečne stanke, danas je održana prva ovogodišnja sjednica Županijske skupštine. Na dnevnom redu se našlo 28 točaka, uglavnom „tehničkih“, a uobičajeno sjednica je počela propitivanjem županijskih dužnosnika na Aktualnom satu koji se i ovog puta pretvorio u „dvosat“. Izdvojili smo neka pitanja i odgovore. Najprije MOST-ov Marinko Marinović.

  -Budući da je i u Karlovačkoj županiji zatvoren jedan dom za smještaj starih i nemoćnih osoba, zanima me što se poduzima i do kuda se stiglo u provjeri rada tih domova te ima li onih koji nelegalno rade.

  Odgovor mu je dala nova, nedavno imenovana  županijska pročelnica za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević.

  -Županija nema apsolutno nikakvu ingerenciju kontrole domova. To radi isključivo i jedino Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ono što županija može, ako ju Ministarstvo ovlasti, izaći na teren i dati dozvolu, odnosno snimiti tzv. minimalne uvjete, minimalni standard. Na našem području nema niti jedan ilegalno otvoreni dom. U osmom mjesecu prošle godine jedan dom je zatvoren jer su se prestali poštivati minimalni uvjeti. Dakle, za  ovu tragediju što se dogodila u domu u Zagorju nema nikakvog opravdanja. Što se pak tiče inspekcije, županija s time nema ništa.

  MOST-ov vijećnik Marinović, ponukan medijskim natpisima i sudskim sporom koji se vodi pred karlovačkim Općinskim sudom protiv nekoliko djelatnika bivšeg Ureda državne uprave postavio je još jedno pitanje.

  -Radi se o nekim nečasnim radnjama djelatnika bivšeg Ureda državne uprave čiji rad je od Nove godine u ingerenciji Županije. Čini mi se da su tri djelatnika optužena zbog lažnih putnih troškova pa bih molio da župan poduzme sve aktivnosti da se takvi slučajevi ne bi događali  među djelatnicima županije.

  -U ovom trenutku mogu samo izreći da smo mi svim našim institucijama i u županiji odaslali i prije ovoga jasno upozorenje: ako primijete nešto da su dužni to prijaviti. Ovog trenutka samo mogu reći da policija radi na par slučajeva. Više ne smijem reći, a i ne znam. Ovo što je bilo u Uredu državne uprave to je u procesu, mi ne smijemo komentirati sudske procese, tako da o tome jednako tako nema razgovora, kratko je komentirao župan Damir Jelić.

  Zlatibor Tomas, također MOST-ov vijećnik, je podsjetio kako je prije godinu dana pitao o provjeri diploma u ustanovama i tvrtkama kojima je osnivač Županija, ali da još čeka pisani odgovor.

  -Kao gradonačelnik Karlovca prvi sam u državi to proveo, a kao župan, kad sam došao na mandat, krenuli smo u tu akciju, kazao je župan Jelić.

  Zanimljivo pitanje, zamjenici župana Martini Furdek Hajdin, postavio je SDP-ov Ivan Vuković.

  -Zanima me, a vezano uz program „407 za 047“, ne u kojem statusu  su ti projekti, vjerojatno su aktivni, nego koliko ima isprojektiranih projekata koji nisu aktivni, a koji stoje negdje u ladici jer su krivo projektirani ili nema novca za realizaciju. Koliko je takvih projekata i koja je njihova vrijednost?

  -Mogu navesti jedan projekt za koji znam da ga je Karlovačka županija naručila, platila i odustala od realizacije. To je projekt uređenja Vojne ambulante u karlovačkoj Zvijezdi koja je bila predviđena da bude smještaj za oboljele od Alzheimerove bolesti. Kada smo došli do troškovnika koji je uključivao energetsku obnovu, a posebno do troškovnika rada same institucije, utvrdili smo da bi cijena boravka u njoj bila mjesečno devet tisuća kuna. O toj temi se razgovaralo i na sjednicama Županijske skupštine i ona nije tajna za javnost. Niti jedan drugi projekt nije izrađen, niti se od njega odustalo. Javnost će prosuditi radi li se tu o većoj ili manjoj pogrešci. Karlovačka županija ne preuzima zasluge onih koji sudjeluju na realizaciji projekata, koji su tome i doprinijeli; općina, gradova, županije i nacionalnih institucija.

  Vuković je imao i dodatno pitanje, no ono je bilo upućeno drugoj zamjenici župana Vesni Hajsan Dolinar te ga je postavio tek kada mu je ona odgovorila na ono o otvaranju vrtića u školama.

  -Kako sam u ovu županiju došao iz "grada bajki", apsolutno se razumijem u bajke. Stoga bih i postavio dodatno pitanje, isto tako bajkovito. Ako je bajka, onda mi recite da se razumijem u bajke, ako nije, demantirajte me. Kakve veze ima izvođač radova na obnovi energetskoj u Karlovačkoj županiji sa stanom koji ste kupili u Zagrebu?

  Zamjenici župana Hajsan Dolinar dodatnim pojašnjenjem i preporukom u davanju odgovora pripomogao je i predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić.

  -Nakon 20 godina rada ovo je moja prva nekretnina , skupila sam sredstava da mogu kupiti stan. A izvođač radova? Ne znam što ste htjeli s tim pitati.

  -Od koga ste kupili i da li taj radi nešto za vas, pojasnio je pitanje Vuković.

  -Ne, ustvrdila je zamjenica župana i nastavila.

  -Mešić gradnja je bio izvođač radova na Laništu 1, u novom dijelu Zagreba. U raspravu se tada uključio predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić.

  -Ovo nije Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, uvaženi vijećnik ukoliko ima spoznaja ima ovo Povjerenstvo; neka prijavi i neka Povjerenstvo istraži. Ovo, ovakvo prozivanje  i optuživanje ne vodi ničemu. Svejedno vam oni neće vjerovati.

  Zaključno je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar rekla.

  -Mešić gradnja nije izvođač radova niti na jednom objektu kojem je osnivač Karlovačka županija. 

  (m.m.)

  Foto: i.č.