Centar za pružanje usluga u zajednici (Dom) Vladimir Nazor

Na ZILIK-u danas: „Na papir ću staviti veselje, jer je i pjesma bila vesela“

VIŠE IZ RUBRIKE

Tradicija duga 49 godina

Tema radionice bila je „Obojimo svijet bojama glazbe i osjećaja“

Obojimo svijet bojama glazbe i osjećaja tema je današnje radionice na ZILIK-u, koju vodi magistra primijenjene umjetnosti Jasmina Jakopanec iz Varaždina. Okupilo oko pedesetero djece. Sudjelovala su naravno djeca smještena u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, koji je za većinu još uvijek Dom, a pridružili su im se učenici osnovnih škola.

Uvodno su mali sudionici s voditeljicom razgovarali o osjećajima, kao i o bojama, što koja boja znači, a kad smo ušli radionica je bila u punom zamahu, uz posebno odabranu glazbu svi su već bili u stvaralačkom zanosu.

Damjan se nedavno pridružio domskoj obitelji u Vladimir Nazoru pa mi je ovo prvi put da sudjeluje za Zimskoj likovnoj koloniji.

-Dobro mi je ovdje. Volim svoje osjećaje na papir staviti i lijepo je da malo naučim i crtati. Do sad sam na radionicama crtao ribe, kristale… Danas ću papir staviti veselje, jer je i pjesma bila vesela, kaže Damjan.

Na radionici je sudjelovala i Petra, učenica trećeg razreda iz OŠ Mahično, a ona je ispričala da će na papir staviti sve boje, jer njezini su osjećaji takvi – puni boja.

ZILIK završava sutra, a ravnateljica Dom Vladimir Nazor Nataša Horvat, napominje da je zadovoljna, jer se Zimska likovna kolonija ove godine vratila u normalu.

-Svaki dan po radionici prođe oko pedesetero djece i što se tiče tih radionica jako smo zadovoljni. Imamo ove tematske radionice, ali imamo i one koje se odvijaju paralelno, zovemo ih fakultativne radionice, jer svi umjetnici koji sudjeluju organiziraju i dodatne radionice. Danas takvu jednu radionicu vodi Nataša Ač, a predvečer imamo radionicu izrade nakita koju nam vodi umjetnica iz Srbije. Imamo dosta toga i zapitali smo se hoćemo li sve stići, umjetnici imaju volju raditi s djecom, ali djeca imaju i školske obaveze, rekla je Horvat.

Kako je to bilo od početka, umjetnici koji dolaze iz udaljenijih dijelova smješteni su u Domu, a upravo to je posebnost Zimske likovne kolonije što za vrijeme trajanja ZILIK-a umjetnici „žive“ u Domu.

-To ima posebnu draž i umjetnici nas često pitaju je li i u drugim domovima tako „toplo“, jer jako se osjeća ta topla, domaćinska atmosfera i da smo svi „kućno“ raspoloženi i da im je prekrasno, dodaje Horvat.

ZILIK su danas posjetili i zamjenici županice Vesna Hajsan Dolinar i Dejan Mihajlović i družili se s djecom. Hajsan Dolinar zahvalila je Centru i ravnateljici što se tradicija ZILIK-a održala već 49 godina.

-Ovo je prilika vama da od najboljih akademskih slikara i umjetnika možete pokupiti ona znanja, iskustva i vještine koji će vam sigurno u životu trebati. Obzirom da ste ovdje odabrani i oni koji su prepoznali vaše talente i vaše sposobnosti, sigurno će vam ovo iskustvo dobro doći u vašem budućem životu bilo da se bavili slikarstvom profesionalno ili iz hobija, poručila je djeci dožupanica Hajsan Dolinar.