Na ZILIK-ovoj radionici "Ljudotine" sudjelovali i županijski čelnici

VIŠE IZ RUBRIKE

  Četvrti je dan ZILIK-a, a radionice u Domu Vladimir Nazor danas su obišli dvoje zamjenika župana Vesna Hajsan Dolinar i Mirko Martinović. Pridružile su im se i županijske pročelnice, Marija Medić i Maja Vučinić Knežević.

  Zamjenica Hajsan Dolinar je otvorila današnju radionicu pod vodstvom Ivane Mrčele i pri tom je okupljenoj djeci iz triju gradskih škola poručila da iskoriste i ovu priliku da nauče nešto novo.

  -Možda među vama se jednog rada rodi želja ida tim putem i nastavite i da cijeli život prođe kreativno u slikanju, u stvaranju umjetničkih djela i veseliti se tom radu. Zasigurno među vama ima i onih koji će putem ići profesionalno ili u slobodno vrijeme, rekla je zamjenica.

  Zimska likovna kolonija, 47. po redu, završava sutra, kazala je ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ Nataša Horvat, a kroz radionice ovih je dana prošao veliki broj djece.

  -Umjetnika je 16 koji su se javili preko natječaja i desetak koji su pozvani mimo natječaja. Nisu svi smješteni u ovdje jer neki dolaze iz Zagreba pa im je blizu. A što se tiče djece, dnevno kroz radionice prošlo oko 130-ero djece, kazala je Horvat.

  Na pitanje koliko će djela nakon ovogodišnjeg ZILIK-a ostati „Nazoru“ ravnateljica je kazala da je teško procijeniti, jer to ovisi koliko umjetnici djela naprave.

  -U fundusu imamo više od 2.000 slika, koje se čuvaju na 60-ak lokacija, u raznim uredima , kod nas ovdje, ako se zadužuju, to se radi na poseban ugovor i svakih dvije godine provodi se  inventura, pojasnila je Horvat.

  Zimska likovna kolonija manifestacija je koja Dom „Vladimir Nazor“ izdvaja od ostalih sličnih ustanova.

  -Likovnih kolonija je puno, ali sve likovne kolonije nisu ono što je ZILIK. Samo ZILIK ima tu snagu, tu povijest i to je brend, zaključila je Horvat.

  Prvi put na ZILIKU su sudjelovale i Lena i Mia iz OŠ Dubovac i bilo im je jako zabavno. Razveselila ih je tema današnje radionice „ljudotinje“. Zadatak je bio naprave mješavinu ljudi i životinja od slika izrezanih iz novina i časopisa. U svakom slučaju više im se sviđa na radionici nego u školi.

  Ovogodišnji ZILIK ima i međunarodni karakter, a jedan od gostujućih umjetnika je i Crnogorac Mišo Joskić iz Podgorice. Umjetnik koji se bavi street artom u jednoj od prostorija namijenjenoj za opuštanje i zabavu djece slika mural.

  -Prelijepo je i osjećam se predivno ovdje. Bio sam na dosta festivala, ali ne na ovakvom gdje se radi s djecom. Radeći mural radio sam da to djeci bude zanimljivo. Djeca su oduševljena i to mi je najbitnije, kazao je Joskić.

  Na današnjoj radionici sudjelovali su osnovci iz škola Dubovac, Banija i Dragojla Jarnević.