1. Natjecanje vatrogasnog pomlatka Koordinacije Središnje Hrvatske

Na Vunskom polju natjecalo se oko 250 malih vatrogasaca iz četiri županije

VIŠE IZ RUBRIKE

Djeca i mladi

Djevojčice i dječaci od 6 do 12 godina odmjerili su snage u nekoliko disciplina

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, odnosno Karlovac je danas domaćin 1. Natjecanja vatrogasnog pomlatka Koordinacije Središnje Hrvatske. Na Vunskom polju okupile su se 24 najmlađe vatrogasne natjecateljske ekipe iz četiri županije; Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke. Trebale su nastupiti i ekipe iz Vatrogasne zajednice grada Zagreba, ali su otkazali, iako su dio Koordinacije Središnje Hrvatske.

Naime, za ekipe od 6 do 12 godina do sada je najviši rang natjecanja bio županijski, a ovim natjecanjem namjera je imaju i rang više, pojasnio je predsjednik Koordinacije Središnje Hrvatske Mijo Brlečić koji i na čelu Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije.

-Mi smo najjača koordinacija, imamo jednu trećinu DVD-a u Hrvatskoj. Ideja je bila i našeg glavnog vatrogasnog zapovjednika i Odbora za natjecanje da se natjecanjima pomlatka ide dalje od županija, a dalje od županija su ta koordinacijska natjecanja. Počeli smo i drago mi je da je domaćinstvo prihvatila Vatrogasna zajednica Karlovačke županije i Karlovca, istaknuo je.

Svaku županiju predstavlja šest ekipa, po tri ekipe djevojčica i tri ekipe dječaka, a to su po tri prvoplasirane ekipe na županijskim natjecanjima. Ovo su najmlađe natjecateljske ekipe i natječu se u nekoliko disciplina pojasnio je Brlečić.

-Natječu se u vježbi brentačama, po tri su natjecatelja u grupi, dva natjecatelja prenose vodu i nalijevaju brentače, pumpaju, a treći gađa metu mlazom vode. Natječu se i u štafeti na 400 metara s preprekama i spajanje tlačnih cijevi.

Tri prvoplasirana odjeljenja iz svake kategorije dobit će pehare, a svaki natjecatelj vatrogasnu medalju.

Što kažu mali vatrogasci?

Ekipe su se s velikim žarom borile na svim vježbalištima, a sve je pratilo i glasno navijanje, a evo što kažu neki od njih; ispričali su zašto su vatrogasci, zašto vole natjecanja i žele li biti vatrogasci i kad odrastu.

Teni je šest i pol godina, članica je DVD-a Brezovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a zašto voli biti vatrogasac?

-Sviđa mi se jer sam ja ciljač i to mi je jako zabavno i zato mi se sviđa, kaže Tena, a na pitanje pogodi li metu od prve odgovara – Da!

Jedanaestogodišnja Sara je iz DVD-a Gornji Draganec također iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Izgledalo mi je zanimljivo pa sam se uključila, kad treniramo mi je posebno zanimljivo i želim ostati vatrogasac do kraja života, pojašnjava Sara, ali na pitanje je li to ono što bi htjela raditi u životu odgovara ipak sa zadrškom.

Paola je u jednoj od ekipa koje predstavljaju Sisačko-moslavačku županiju, iz Donje Jelenske je i 11 joj je godina. Na pitanje koliko je dugo vatrogasac kaže:

-Uf! Od šeste godine. Sviđa mi se biti vatrogasac jer se zabavljamo s prijateljima i što smo uspjeli doći do ovako velike razine natjecanja. Očekujem da na ovom natjecanju budemo dobri i da osvojimo dobro mjesto, a to bi bilo prvo!

Patriku je također 11 godina, član je DVD-a Kurilovac iz Zagrebačke županije i vatrogasac je od osme godine.

-Bilo je vatrogasaca u mojoj obitelji, baka je bila vatrogasac, a sad sam ja. Sviđa  mi se na natjecanjima jer se zabavljamo, ima raznih igara, polijevamo se kad je ovako vruće, a u vatrogascima imam i super prijatelje.  

Jedna od ekipa koja predstavlja Karlovačku županiju je iz DVD-a Mrzljaki-Goljak, član ekipe je i devetogodišnji Jakov koji za natjecanja vježba već dvije godine. Iz „vatrogasne“ je obitelji, ali dodaje da njegovi „nisu bili dugo vatrogasci“.

 -Ja mislim ostati vatrogasac još jedno četiri godine da mi bude hobi. Možda bi mi to mogao biti hobi i kad odrastem, ali ne baš ozbiljan k'o da sam pravi vatrogasac. Zato što mislim da bi to bilo previše opasno. Ima velikih vatri i može bit jako opasno jer je: pod jedan vruće, dva moraš bit jako oprezan, a tri? Želim nešto drugo, želim biti predsjednik.