Prvi Karlovački

Na tržnici bogata ponuda voća i povrća uz pristupačne cijene

16.08.2019

Karlovac

Štandovi su prepuni raznovrsnih plodova koji primamljuju svojim intenzivnim bojama i opojnim mirisima

Sredina mjeseca kolovoza vrijeme je kada dozrijevaju brojne vrste sezonskog voća i povrća. Tako je i tržnica u Karlovcu prepuna različitih plodova koji mame  svojim raskošnim bojama i opojnim mirisima. Štandovi su krcati raznim vrstama paprike, paradajza, krastavaca, krumpira, zelja, mahuna, graha, šampinjona, luka, češnjaka, zelene salate…pa sve do osvježavajućih lubenica, grožđa, šljiva, krušaka, banana, jabuka, malina, kupina, smokava…U unutrašnjem dijelu posljednjih dana velika je ponuda i svježih vrganja kojima ovo vlažno i toplo vrijeme očito odgovara, a građani ovdje tradicionalno mogu kupiti i pčelarske i mliječne proizvode, šampinjone, te razno drugo svježe i sušeno voće i povrće. S obzirom da je još uvijek vrijeme godišnjih odmora i  vrućine su na vrhuncu, posljednjih dana na tržnici nije bilo previše kupaca, a i nekoliko štandova bilo je prazno jer vjerojatno su i pojedini prodavači uzeli zasluženi odmor. I dok neki prodavači negoduju zbog slabog prometa s jedne, te povećanih izdataka za najam štandova s druge strane i žale za nekim prijašnjim vremenima kada im je posao „cvjetao“, drugi pak kažu kako su unatoč manjem broju kupaca prometom i zaradom zadovoljni. Većina ih je pak složna u konstataciji da ima manje kupaca nego ranijih godina jer građani više odlaze u trgovačke centre, pogotovo oni mlađi gdje mogu kupovati i na kartice, tako da na tržnici, kako kažu, više kupuju oni starije životne dobi. Osjeti se, kažu i manja platežna moć stanovništva, tako da mnogi više ne kupuje proizvode kao nekada „na kile“, nego na komade.

A što kažu kupci?

Kupce koje smo zatekli rekli su kako su zadovoljni ponudom koja je doista bogata, cijene su im uglavnom prihvatljive, ali smatraju da bi ponekim proizvodima mogle biti i niže.

Koliko vidim, ponuda na tržnici je stvarno dobra, ali cijene su za nas koji imamo male mirovine dosta visoke. Osobno rijetko i kupujem ovdje, jer živim u Ozlju i uglavnom imam svoje domaće proizvode. Danas sam ovdje samo usput, došao sam popiti kavu pa idem dalje, kaže Mirko Pavina.

Ponudom je zadovoljna i Mira Škrtić.

-Zadovoljna sam s ponudom. Malo su neke cijene pretjerane, ali sve u svemu je ok. Danas sam kupila samo crveni krumpir, jer sve ostalo imam kod kuće, ističe ova naša sugrađanka.

Mirjana Stanko kaže kako je ponuda unatoč sušnoj godini izvrsna, a relativno je zadovoljna i cijenama.

Danas sam kupila lijepu papriku. Kupila sam ovu za 10 kuna jer sam mogla birati, jer iako je na nekim štandovima 4-5 kuna po kilogramu ne daju birati i onda mi daju sve i svašta. Ja više volim platiti da dobijem ono što želim. Ponuda je unatoč ovogodišnjoj suši izvrsna i njome sam potpuno zadovoljna. Relativno sam zadovoljna i s cijenama. Tu i tamo bi možda nešto moglo biti i jeftinije, ali razumijem ja i proizvođače, poručuje Mirjana Stanko.

Nikica Plivelić smatra kako su cijene povoljne „kako za koga“.

Danas sam kupio jabuke za osvježenje po ovim vrućim ljetnim danima a platio sam osam kuna za kilogram. Ponuda je dobra, a cijene su povoljne kako za koga. Inače živim u Slunju i kada sam u Karlovcu kupujem na tržnici, napominje Nikica.

Stanislava Štalcar smatra da se svatko na tržnici može opskrbiti u skladu sa željama i mogućnostima.

Ja idem jako malo na tržnicu. Sada je ponuda dobra, cijene su različite i roba je različita i mislim da se doista čovjek može opskrbiti u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Danas sam kupila papriku jer ću raditi sataraš, a ostalo imam, kaže Stanislava Štalcar.

Toma Potnar smatra da su cijene na karlovačkoj tržnici povoljnije u odnosu na ostale gradove.

-Dosta su dobre cijene u Karlovcu u odnosu na ostale gradove. Vidim da je grah po 20 kuna što je povoljno budući je zbog suše slabo rodio ove godine. Osim graha, kupit ću i svega ostalog pomalo, paradajza, mesa i drugog jer je veći izbor nego kod nas u Slunju, napominje Toma Potnar. (sl)

Foto: (sl)

Cijene voća i povrća

Što se tiče samih cijena pojedinih proizvoda, one, kako ističu prodavači,  variraju na dnevnoj bazi, a ovisno o nabavnim cijenama toga dana. Na pojedinim štandovima lubenice se tako mogu kupiti po cijeni od 4 kune za kilogram, banane od 6 kuna po kg, šljive za 5 kn po kilogramu, naranče od 8 kn, jabuke od 5 kuna, breskve od 5 kn, nektarine od 7 kn, kilogram dinje prodaje se po 6 kn, grožđe crno ili bijelo 8 kn, svježe smokve su po 30 kn, kruške su 12 kn po kilogramu, marelice 8 kn, ….Od povrća, cijena mladog krumpira crvenog ili žutog je od 4 kn, paradajz se može kupiti po cijeni od 6 kn nadalje, kilogram mahuna je 20 kn, zelene salate je 15 kn, zelja 6 kn, paprike rog ili babure 10 kn, dok je za kilogram crvenog luka potrebno izdvojiti sedam kuna, a za kilogram češnjaka 30 kuna…Vrganji su inače po 100 ili 80 kuna po kilogramu, a ovih dana oni druge klase imaju cijenu 40 kn za kilogram, šampinjoni su od 20 do 30 kn po kilogramu. Razne vrste meda mogu se kupiti po 50 ili 60 kn za 900 ml, dok je cijena za upola manju količinu 35 kn…Od mliječnih proizvoda, litra svježeg mlijeka je 6 kn, svježeg sira od 10 do 20 kn, pol litre vrhnja je 10 kn, kuhanog sira od 25 do 50 kn…(sl)