Grad Karlovac

Na sutrašnjoj sjednici GV-a drugi rebalans proračuna, reorganizacija tvrtke Mladost, spajanje dva gradska odjela...

VIŠE IZ RUBRIKE

Pressica uoči Vijeća

S današnjim danom, na tjedan dana u javnu raspravu ide Gradski proračun za 2024. godinu.

O nekim od najvažniji tema sutrašnje sjednice Gradskog vijeća bilo je riječi na današnjoj konferenciji u gradskoj upravi.

Među točkama dnevnog reda je i drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna.

Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, Lidija Malović, radi se o posljednjem ovogodišnjem rebalansu u kojem, kako je navela, nema nekih velikih poremećaja.

-Ukupni prihodi proračuna i rashodi smanjuju se za 5,6 milijuna eura, odnosno za 6,4 posto i iznose 81,9 milijuna eura. Na prihodnoj strani nekoliko je značajnijih promjena. Prije svega dolazi do povećanja prihoda od poreza i prireza na dohodak za 1,3 milijuna eura kao rezultat povećanja plaća kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Smanjena su sredstva iz EU fondova za 2,8 milijun eura. Kreditna sredstva u visini od oko pet milijuna eura za Karlovac II i projekt Dječjeg vrtića Luščić iskoristit će se u idućoj godini. Na rashodnoj strani proračuna nema bitnih poremećaja, osim što se malo prolongiraju rokovi dovršetka nekih projekata iz objektivnih razloga za što su osigurana sredstva i korištenje kredita. Značajna su povećanja na rashodnoj strani za plaće, oko 1,6 milijuna eura i to je najprisutnije u školama i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi u kojoj osim povećanja osnovice dolazi i do povećanja koeficijenata zaposlenicima. Nešto manje korigiraju se plaće u gradskoj upravi i Aquatici. Rebalansom se planira i dokapitalizacija Geotermike za provedbu istraživačkog projekta. Ukupna sredstva za konstruktivnu obnovu pet kapitalnih objekata povećavaju se za 200 tisuća eura, s time da se smanjuju prihodi iz Fonda solidarnosti, a povećavaju prihodi iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Nadalje, smanjuju se sredstva za konstruktivnu obnovu OŠ Dragojla Jarnević. Ove godine nije se uspjelo odabrati izvođača pa se priprema cjelovita obnova objekta i planira se za naredne dvije godine. Osigurana su dodatna sredstva za održavanje nerazvrstanih cesta i zelenih površina za oko 600 tisuća eura, te za asfaltiranje makadamskih prometnica za još 140 tisuća eura. Također, u Upravnom odjelu za gospodarstvo povećani su rashodi za poticaje za male i srednje poduzetnike za oko 83 tisuće eura i povećana su sredstva za realizaciju manifestacije Advent. Nadalje, povećane su potpore za djecu i mlade, odnosno za novorođenčad, za umirovljenike, povećavaju se sredstva za sport za oko 40 tisuća eura, istaknula je između ostalog Malović.

Zamjenica gradonačelnika, Ivana Fočić osvrnula se na Odluku o osnivanju službe - vlastitog pogona za obavljanje komunalne djelatnosti koja će se kao i pravilnik o poslovanju te službe, također naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice.

To se odnosi na Parking i na Pauk, dio komunalne djelatnosti koje je do sada obavljala tvrtka Mladost, a kojima bi od 1. siječnja 2024. godine upravljao Grad Karlovac.

-Također, na dnevnom redu naći će se i Odluka o osnivanju ustanove Sportski objekti Karlovac, a koja je također vezana za reorganizaciju tvrtke Mladost. Nadamo se da će ove odluke ne samo formalno zadovoljiti neku vrstu reorganizacije nego da će s početkom godine otvoriti prostor djelovanja i poboljšati i funkcionalnost i Parkinga i Pauka, a isto tako i upravljanja sportskim objektima, istaknula je Fočić.

Gradonačelnik Damir Mandić između ostalog osvrnuo se na točku koja je vezana za djelomični preustroj gradske uprave.

-Na Vijeću će se naći i odluka koja predviđa spajanje dva odjela, dosadašnjeg odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam i odjela za europske fondove i razvoj grada. Jedan odjel radimo zbog našeg stava da sve aktivnosti koje su u tim odjelima bile će i dalje ostati, ali zbog povezanosti i usklađenosti djelovanja čini nam se da će biti dobro da sve te aktivnosti i programi budu u jednom odjelu, kazao je između ostalog prvi čovjek našeg grada.

Mandić je najavio i kako s današnjim danom, na tjedan dana u javnu raspravu ide Gradski proračun za 2024. godinu.

-On će biti objavljena na našim mrežnim stranicama i svi koji su na bilo koji način zainteresirani, a bilo bi nam drago da ih je što više, ne mislim samo na vijećnike pozicije ili opozicije već ina sve naše sugrađane, da pogledaju što je planirano i na koji način i što bi mi trebali raditi u 2024. godini, poručio je.

Pobrojao i je neke od značajnijih projekata predviđenih za 2024. godinu.

-Na tragu svih naših dosadašnjih planova i obećanja u proračunu smo predvidjeli sredstva za izgradnju nogostupa Sajevac i nogostupa u Hrnetiću, izjavio je.

Naglasio je i kako nisu odustali od projekta Žumberačke, kako su osigurali sredstva za igralište NK Korane na Turnju, a trenutno je u nabavi i izgradnja, odnosno uređenje ŠRC-a Mostanje.

Također, osvrnuo se i na novu financijsku perspektivu ITU mehanizma.

-U novoj perspektivi ITU mehanizma, iz ITU-a će se financirati Park Grabrik, uređenje Trga bana Jelačića, Obilaznica Zvijezde, dodana biciklistička infrastruktura koja je vezana i uz bivšu vojarnu Luščić, u ITU mehanizmu je i projekt Bosanskog magazina kojeg vodi Veleučilište u Karlovcu, kao i uređenje okoliša i sve potrebne infrastrukture na Starom gradu Dubovcu, najavio je gradonačelnik.