Muzeji grada Karlovca

Na Starom gradu Dubovcu otvorena gostujuća izložba „Upoznajmo Frankopane“

VIŠE IZ RUBRIKE

Moći će se razgledati do 2. ožujka iduće godine

Posebno je i to što se baš na današnji dan obilježava 382. godišnjica svadbe Katarine i Nikole

Zajednički ju predstavljaju Primorsko - goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a ujedinjuje kulturnu, turističku i gastronomsku ponudu županije vezanu uz povijesnu ostavštinu velikaške obitelji Frankopan, u suradnji s Muzejima grada Karlovca i Karlovačkom županijom.

U sklopu izložbe posjetitelji se mogu upoznati s kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana, svim njezinim lokacijama, interpretacijskim centrima, multimedijalnim sadržajem te mnogim aktivnostima provedenim kroz veliki projekt Primorsko-goranske županije.

Osim informacija o kaštelima i ruti, posebnost ove izložbe je suradnja s lokalnim umjetnicima čija umjetnička djela čine sastavni dio izložbe.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Karlovca Igor Čulig posebno je istaknuo važnost Bernardina Frankopana u priči o obitelji Frankopan, a posebno je i to što se baš na današnji dan obilježava 382 godišnjica svadbe Katarine i Nikole.

Župan Zlatko Komadina predstavio je projekt Putovima Frankopana istaknuvši da je kroz njega EU sredstvima obnovljeno 17 kaštela i tri sakralna objekta.

Županica Martina Furdek Hajdin otvorila je izložbu, i naglasila kako je  područje Karlovačke županije bogato ostavštinom, ima puno lokacija, a Karlovačka županija se kroz projekt "Dodir civilizacija" orijentirala na obnovu i revitalizaciju devet starih gradova te na karlovačku Zvijezdu. Obnova starih gradova važna je upravo iz očuvanja povijesti i kulturne baštine, radi učenja sadašnjih mladih i budućih generacija, ali važna je i kao buduća turistička atrakcija i znamenitost.

Kao posebna zanimljivost izloženi su kostimi modnog dizajnera Jurja Zigmana inspirirani Frankopanima. Izložbu čine i djela suvremenog kipara Siniše Majkusa koji je uz korištenje metalne žice izradio sedam skulptura dvoraca uključenih u rutu.

Posjetitelji Frankopane mogu upoznati i kroz gastro kutak te priču o kruhu Frangipane, torti Delici Ana i frankopanskim vinima i pjenušcima, nastalih u suradnji s lokalnim proizvođačima. Moguće je i pročitati tiskovine nastale u sklopu projekta, frankopanske slikovnice namijenjene najmlađima, a putem izložbenih plakata, uz skeniranje QR koda, posjetitelji mogu pristupiti audio vodiču i zanimljivostima o Frankopanima.

Izložbu će se moći razgledati do 2. ožujka iduće godine.