Na Šopronskim hrvatskim danima sudjelovali i članovi KUD-a Rečica

VIŠE IZ RUBRIKE

    U mađarskom Šopronu (mađarski: Sopron), gradu u Đursko-mošonjsko-šopronskoj županiji, od 1. do 3. srpnja 2022. održani su XX. Šopronski hrvatski dani na kojima su sudjelovali i članovi KUD-a Rečica.

    Na početku njihovog boravka u Mađarskoj obišli su grad Kiseg (mađarski: Kőszeg) gdje ih je njihov domaćin Franjo Pajrić upoznao s poviješću Hrvata u Kisegu, spominjući znamenite Hrvate koji su ostavili trag na tom području. Sve je bilo popraćeno brojnim drugim zanimljivostima te kratkim lekcijama o starohrvatskom jeziku. Po smještaju u Koljnof (mađarski: Kópháza) i okrijepi, uslijedile su pripreme za cjelovečernji koncert na XX. Šopronskim hrvatskim danima u obližnjem Šopronu u dvorani Konferencijski centar Liszt Ferenc. Na koncertu osim pjesme i plesa kojim su predstavili bogatu kulturnu tradiciju rečičkog kraja, prigodne govore o povijesti Rečice, Kulturno umjetničkog društva, bogatoj nošnji, tradicionalnom vezu i učeničkoj zadruzi OŠ Rečica "Ivančice", održali su predsjednik društva Josip Perač te Ana Prepolec Padežanin, članica društva i Jasminka Alinčić, voditeljica zadruge.

    U sklopu konferencijskog centra bio je postavljen štand zadruge "Ivančice" gdje su bile izložene dječje rukotvorine sa njihovim prepoznatljivim motivom rečičke ruže koje su pripremile i uredile učiteljice Jasminka Alinčić i Nada Klarić. Istovremeno, jedan dio  članova uveličao je svojim prisustvom svečanu svetu misu u Koljnofu povodom 250. obljetnice posvećenja koljnofske hodočasničke crkve Pohoda Blažene Djevice Marije. Svečanu svetu misu na starohrvatskom jeziku predvodio je prečasni Egidije Živković, biskup Gradišća uz koncelebraciju velikog broja drugih svećenika.

    -Uz rijeku hodočasnika ponosni smo što smo mogli sudjelovati u ovako velikom događaju, kazali su članovi KUD-a Rečica. Nedjeljno prijepodne iskoristili smo za razgledavanje grada Šoprona vođeni našim vodičem i domaćinom gospodinom Franjom. Nakon toga je uslijedio posjet dvorcu Esterhazi, najvećem i najljepšem baroknom dvorcu Mađarske. Poslijepodne u okviru XX. Šopronskih hrvatskih dana prisustvovali smo svečanoj misi u crkvi Sv. Mihovila u Šopronu nakon koje smo se u veseloj povorci uz svirku i pjesmu prošetali do centra Šoprona gdje smo održali nastup na otvorenom te uveselili građane Šoprona i putnike namjernike. Bogatiji za još jedno krasno iskustvo, zahvaljujemo svojim domaćinima na gostoprimstvu te smo sretni što smo imali priliku predstaviti dio naše bogate tradicije, zaključno su poručili Rečičanci.