Nabava pirotehničkih sredstava dopuštena je pravnim osobama koje ih nabavljaju za svoje potrebe, npr. HGSS i speleološke udruge

Na snagu stupio Zakon o zabrani uporabe pirotehnike

VIŠE IZ RUBRIKE

  Danas je na snagu stupio Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2.

  Oni koji se neće pridržavati pravila, riskiraju kaznu od pet do 15 tisuća kuna.

  Zakon je jednoglasno izglasan na izvanrednoj sjednici Sabora, 127 glasova bilo je “za”. Najzanimljivija je činjenica da se ovime potpuno zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i redenike kategorije F3, dok je do sada bila zabranjena njihova nabava i korištenje.

  Do promjene zakona došlo je radi zaštite života i zdravlja osoba mlađih od 18. godina odnosno djece, koja su najčešće ozlijeđene od tih sredstava. Takvim zakonskim rješenjem smanjit će i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o čemu su tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvješćivale udruge i brojni građani.

  Udruga Prijatelji životinja, koja je godinama intenzivno lobirala za zabranu petardi, pozdravila je ovaj Zakon.

  -Sretni smo što se, nakon osam godina kampanje za zabranu svih vrsta petardi, dogodio dugo očekivani povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama, izjavio je  Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Iz udruge poručuju da bi budućnost novogodišnjih i drugih proslava tijekom godine trebala biti suvremena tehnologija koja omogućava atraktivna rješenja koja obogaćuju slavlja, a bolja su za ljude i životinje.

  Ovom se izmjenom Hrvatska pridružila brojnim zemljama Europske unije gdje su petarde zabranjene, kao što su Austrija, Estonija, Finska, Njemačka, Irska, Litva, Nizozemska, Slovenija, Švedska i Švicarska.

  Prema Zakonu pirotehnika se smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.

  Nabava pirotehničkih sredstava dopuštena je pravnim osobama koje ih nabavljaju za svoje potrebe, npr. Hrvatska gorska služba spašavanja i speleološke udruge.