Prvi Karlovački

Na simpoziju u Gradskoj knjižnici okupljeni slovenski i hrvatski stručnjaci

Autor: Marta Marinović

20.05.2022

Kultura

U okviru druge faze hrvatsko-slovenskog projekta Fenomeni meje/ Fenomeni granice – Bela Krajina i(n) Žumberak, u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” danas je održan simpozij stručnjaka.

-Riječ je o jednom interdisciplinarnom simpoziju koji uključuje znanstvenike i istraživače koji danas raspravljaju o problematici prekograničnog područja Hrvatske i Slovenije. U goste su nam tako došli stručnjaci iz Ljubljane, Maribora, Ptuja, Beograda, Zagreba i Karlovca. Na jesen organiziramo sličan skup, simpozij knjižničara, a koji će se odnositi na izazove i problematiku knjižničarstva na području Hrvatske i Slovenije, rekla je knjižničarka Vedrana Kovač Vrana.

Karlovačka je županija prije dvije godine sa svim graničnim slovenskim gradovima i općinama potpisala sporazum o Europskoj grupaciji teritorijalne suradnje, čiji je pak cilj razvijanje projekata prekograničnog interesa. Aktivnosti su prije svega usmjerene na stanovnike Karlovačke županije koji žive nadomak slovenske granice. Resorna su ministarstva dala suglasnost za provedbu tog projekta. On će se naći 3. lipnja na sjednici Vlade, nakon čega će županica Karlovačke županije i gradonačelnici graničnih slovenskih gradova potpisat će konvenciju i statut, kao početak Europske grupacije teritorijalne suradnje.

-Prvi projekt koji će se provoditi je rekonstrukcija željezničke pruge od Ljubljane, prema Novom Mestu, Metliki i sve do Karlovca. Naša je željeznička pruga od Karlovca do Bubnjaraca ispod kapacitirana, po broju putnika i brzini vlaka. Kao takva nije konkurentna za obnovu željeznice. Kroz navedeni europski projekt moći ćemo se aplicirati na europske projekte i rekonstrukciju te pruge, rekla je zamjenica županica Vesna Hajsan Dolinar.

Projekt Fenomeni meje/ Fenomeni granice ima veliki značaj i za Grad Karlovac, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić i dodao:

-Cilj i poanta projekta je sve ono što nas je kroz povijest dičilo, a to je zajedništvo. Moramo se prisjetiti kako je u doba najžešćih napada, naši Karlovčani spletom teških okolnosti morali napustiti svoje domove i pronaći utočište kod Slovenaca u Beloj Krajini, dodao je Svetić.