1. Dani obrtništva u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji

Na sajmu izlaže 70 izlagača, prisustvuje osam srednjih strukovnih škola, a obići će ga oko 1.000 učenika 7. i 8. razreda

VIŠE IZ RUBRIKE

Vrijedne ruke

Danas u Hrvatskoj obrtništvo predstavlja znanje, predstavlja kvalitetu, izvrsnost, kreativnost, otvara nova radna mjesta, kreira nove poslovne ideje i svojim radom pridonosi ekonomiji, kako lokalnoj, tako i nacionalnoj, poručio je Kratohvil.

Manifestacija Dani obrtništva u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji koja se održava od 19. do 21. svibnja, svečano je danas otvorena u prostoru Školske sportske dvorane Mladost.

-Ove godine po prvi put organiziramo Dane obrtništva u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji u trajanju od tri dana. I prije smo imali sajmove koje smo organizirali, ali ove godine htjeli smo napraviti jedan iskorak prema učenicima, prema srednjim strukovnim školama, a i sva djeca sedmih i osmih razreda iz županije obići ovaj sajam na kojemu imamo 70 izlagača, od kojih osam iz drugih županija. Smatram da smo napravili jedan dobar posao što se tiče deficitarnih zanimanja i onih što će danas, sutra biti potencijalni obrtnici, odnosno koji će upisati obrtnička zanimanja, izjavio je između ostalog Stipe Adžaga, predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca.

U sklopu otvorenja manifestacije, potpisana je i Povelja prijateljstva između udruženja obrtnika Rijeke i Jastrebarskog s Udruženjem obrtnika grada Karlovca. Također, dodijeljene su zahvalnice Karlovačkoj županiji, Gradu Karlovcu, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Turističkoj zajednici grada Karlovca.

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore između ostalog istaknuo je kako danas u Hrvatskoj obrtništvo predstavlja znanje, predstavlja kvalitetu, izvrsnost, kreativnost, otvara nova radna mjesta, kreira nove poslovne ideje i svojim radom pridonosi ekonomiji, kako lokalnoj, tako i nacionalnoj.

Naglasio je i kako HOK daje snažnu podršku ovakvim manifestacijama gdje se mogu prije svega zainteresirati mladi ljudi da se odluče upisati u neku strukovnu školu, a kojima se omogućuje nastavak obrazovanja i vrlo lakog zapošljavanja s obzirom na potrebe tržišta rada danas u Hrvatskoj, a kako bi postali vlasnici svojih obrta i osigurali egzistenciju sebi, svojim obiteljima i  pridonijeli razvoju sredine u kojoj žive i djeluju.

Svečanost su uveličali i županica Martina Furdek Hajdin, predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Mladen Puškarić, gradska pročelnica Daniela Peris i brojni drugi uzvanici.

Inače, najavljeno je da će na sajmu prisustvovati ukupno osam srednjih strukovnih škola, a Sajam će obići oko 1.000 učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola.

Sajam će do nedjelje biti otvoren od 10 do 20 sati. Danas je rezerviran za posjete škola, sutra će u šatoru ispred dvorane biti organiziran 1. humanitarni kotlić s početkom u 14 sati. Sve porcije koje će biti pripravljene, biti će podijeljene uz simboličnu naknadu i ta naknada biti će donirana u humanitarne svrhe Udruzi „Jak kao Jakov“. U nedjelju je predviđena revija frizura, a sve će biti popraćeno zabavnim programom uz nastup glazbenog sastava Black & White.

Sajam, na kojem je sudjelovanje besplatno, održava se na uređenom izlagačkom prostoru od 1.100 m2 zatvorenog prostora u sportskoj dvorani i 400 m2 otvorenog prostora ispred Školske sportske dvorane Mladost na adresi Rakovac ulica 1.