Na raspolaganju 650.000 kuna od spomeničke rente za obnovu zaštićenih građevina

VIŠE IZ RUBRIKE

  U 2020. godini Grad Karlovac je kroz sredstva spomeničke rente osigurao 650.000 kuna za sufinanciranje obnove pročelja, krovišta i statičku sanaciju objekata unutar zaštićenih povijesnih sredina. Voditelj gradskog Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu Marinko Pleskina je rekao da je poziv za predaju dokumentacije otvoren od 23. siječnja  do 1. travnja ove godine. Odluka o prihvaćenim programima će biti unutar 30 dana od 1. travnja pa bi do 1. svibnja u Gradu bi trebali imati pregled situacije koji objekti ulaze u sufinanciranje.

  -Objekti unutar zone A i pojedinačno zaštićeni objekti imaju prednost u ostvarivanju sredstava. Grad Karlovac će osigurati i stručni nadzor nad svim radovima kako bi bili građanima na što većoj usluzi. Sva dokumentacija koja je potrebna za podnošenje zahtjeva je dostupna na službenim stranicama Grada Karlovca. No, dokumentaciju je moguće podignuti i na ulazu u gradsku upravu, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Odsjeku za kulturu i kulturnu baštinu, dodao je Pleskina.

  Zadnji javni poziv za obnovu zgrada iz sredstava spomeničke rente bio je 2016. godine, podsjetio je gradonačelnik Damir Mandić, a na ovaj se način želi potaknuti građane da se i oni uključe u obnovu u Zvijezdi.

  -Dojam je da sad rade projekti koji su vezani uz institucije, odnosno javne ustanove. Čini nam se da postoji mogućnost i prostor da se i privatne osobe uključe u ove naše aktivnosti. Lagano se realizira naš projekt obnove Zvijezde i na tome se radi sustavno. U ovom trenutku u samoj Zvijezdi imamo niz objekata koji su u procesu obnove. Gradska uprava se uključila preko energetske obnove zgrade magistrata, Veleučilište polako privodi kraju svoj projekt, franjevci rade u svom dijelu. Tako da kad govorimo o fasadama, odnosno onom vizualnom dijelu Zvijezda dobiva ipak malo ljepši izgled. Jasno nam je da to nije samo po sebi dovoljno, kad govorimo o životu u Zvijezdi, da je to puno šira priča i zato su u bitni naši sugrađani, privatni vlasnici u Zvijezdi, istaknuo je gradonačelnik.

  Dodao je Pravilnik usklađen s konzervatorskim uvjetima i očekuje se dosta upita. Budući da je javni poziv otvoren skoro dva mjeseca zainteresirani će imati dovoljno vremena za pripremu dokumentacije.

  Pleskina je rekao da će se sufinancirati maksimalno 50 posto ukupnog iznosa, ali Pravilnik predviđa da se sufinanciranje može ostvariti i u višem postotku ukoliko se radi o objektima od izvanrednog značaja.

  Vezano uz obnovu Zvijezde, gradonačelnik Mandić najavio i projekt obilaznice gradske jezgre.

  -Trenutno smo u postupku projektiranja obilaznice Zvijezde. Trasa je definirana imamo obvezu riješiti imovinskopravne odnose vezano uz neke privatne objekte i uvjeren sam da ćemo to u 2020. riješiti.(kb)