Prvi Karlovački

Na području Međuvođa odrađena prva akcija pregleda terena

Autor: Branko Obradović

13.08.2022

Mozaik

Započelo ponovno istraživanje terena na području Međuvođa gdje se pretpostavlja da su 1945. godine partizanski krvnici likvidirali više od 1.500 nevinih žrtava.

Na inicijativu Hrvatskog domobrana ogranak Duga Resa, koju su pokrenuli predsjednik Miljenko Vdović i njegov zamjenik Željko Frketić, započelo je ponovno istraživanje terena na području Međuvođa gdje se pretpostavlja da su 1945. godine partizanski krvnici likvidirali više od 1.500 nevinih žrtava. Na zamolbu dugoreških domobrana da sudjeluje u ovom istraživanju odazvao se i predsjednik CEIK-a “Braća Seljan” Mladen Kuka, koji je 1989.godine otkrio jamu Jazovku iz koje su izvađeni posmrtni ostaci 814 nevinih žrtava partizansko komunističkog zločina.

-Naravno da sam prihvatio poziv da sudjelujem u ovoj plemenitoj i svake hvale vrijednoj inicijativi dugoreških domobrana jer svaki čovjek zaslužuje pravo na grob i dužan pijetet. Pogotovo ove žrtve komunističkog ludila 1945.godine, kazao je Kuka.

U prvoj akciji rekognosciranja terena uz predstavnike dugoreškog ogranka Hrvatskog domobrana i Madena Kuke sudjelovali su i tajnik karlovačkog ogranka Hrvatskog domobrana Hrvoje Dugi i bivši saborski zastupnik Ante Jozo Ramić iz Generalskog Stola. Također svoje učešće u budućim akcijama, najavili su mnogi članovi udruga iz Duge Rese i Karlovca.