Prvi Karlovački

Na području Karlovca prijavljeno 1.008 šteta na zgradama, obiđeno 249 objekata, trakama zaštićeno 34 opasnih zgrada…

Autor: Sunčica Laić

27.01.2021

Karlovac

U tijeku je ograđivanje četiri objekta i Gajeve ulice s time da ćemo u narednih tjedan dana zaštititi još 14 zgrada na području Karlovca. Niti jedna od tih zgrada nije u vlasništvu Grada, poručio je zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak

Na području Karlovca prijavljeno 1.008 šteta na zgradama, obiđeno 249 objekata, a trakama zaštićeno 34 opasnih zgrada

Na području grada Karlovca zaključno sa srijedom prijavljeno je 1.008 šteta od potresa na zgradama, a od toga je u registar upisano njih 1.129. Do te razlike je došlo, kako je pojasnio zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak, jer su se neki građani upisali u registar Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, ali nisu prijavili štetu na PN obrascu po osnovi prirodne nepogode i ovom prilikom ih poziva da prijave štetu i na PN obrascu ili na potres@karlovac.hr ili na porti Gradske uprave uzmu obrazac i ispune ga.

-Do danas je obiđeno 249 objekata od strane ovlaštenih inženjera građevne i arhitekture koji su registrirani u Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo. Od tih 249 zgrada, njih 26 je označeno crvenim naljepnicama, 48 je označeno žutim i 175 zgrada je označeno sa zelenim naljepnicama.

Šteta na zgradama koje su pojedinačno kulturno dobro je 25.

Javna vatrogasna postrojba je intervenirala na 218 zgrada na području grada Karlovca, uklanjajući opasne dijelove zgrada, a na još 20 zgrada na kojima je potrebno intervenirat će narednih dana, izjavio je Mrzljak.

Naglasio je kako je trakama zaštićeno 34 opasnih zgrada koje su uglavnom u zoni A zaštite, Zvijezdi ili u zoni B, to je zaštićena kulturno povijesna cjelina, odnosno Banija, Dubovac i Gaza.

-Grad Karlovac je odlučio iz sredstava koja očekujemo od Županije, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i svojih sredstava namijenjenih civilnoj zaštiti financirati zaštitu objekata na našem području na način da građane zaštiti od opasnih objekata, istaknuo je dodavši da prije nego to budu činili, obavijestit će vlasnike tih zgrada o tome da sami zaštite te objekte, pa ukoliko oni u roku od osam dana to ne učine, onda će to učiniti Grad.

U tijeku je ograđivanje četiri objekta i Gajeve ulice s time da ćemo u narednih tjedan dana zaštititi još 14 zgrada na području Karlovca. Niti jedna od tih zgrada nije u vlasništvu Grada nego su u vlasništvu Republike Hrvatske, privatne zgrade ili u mješovitom vlasništvu, odnosno privatnom i vlasništvu RH.

Postavlja se pitanje uklanjanja nekih zgrada i moram naglasiti da Grad Karlovac nema zakonskih ovlasti uklanjati objekte u tuđem vlasništvu, ali će dostaviti popis Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i imovine svih zgrada koje imaju crvenu naljepnicu uz popratnu dokumentaciju i zahtijevati da se te zgrade stave u prioritet, a prioritete i cijelu proceduru obnove zgrada određivat će navedeno Ministarstvo, pojasnio je.

Mrzljak je ovom prilikom pohvalio sve građane Karlovca koji su savjesno i odgovorno održavali svoje zgrade jer se pokazalo da nijedna ta zgrada nije značajnije oštećena. Također, pohvalio je neke vlasnike na karlovačkom području koji su odmah prionuli zaštiti svojih zgrada kao što je primjerice privatna zgrada u Draškovićevoj 8, zgrada u vlasništvu RH u Haulikovoj1ili zgradu koju je Karlovačka županija zaštitila u Šimunićevoj 7.

-Podsjećam sve ostale vlasnike čija je imovina pretrpjela oštećenja u potresu da su po zakonu dužni ukloniti opasne dijelove, odnosno da su odgovorni za svaku moguću ugrozu sigurnosti ostalih građana. Želim naglasiti i da će Grad Karlovac uskoro izaći s Programom mjera koje će potaknuti i ohrabriti vlasnike zgrada, naročito u zonama zaštite, da prionu obnovi i održavanju svojih nekretnina uz već sada postojeće mjere kao što su za npr. Zvijezdu mjera ulaganja Spomeničke rente (prošle godine smo uložili 300 tisuća kuna, a za nekoliko dana izaći će i novi natječaj pa pozivam sve vlasnike zgrada u Zvijezdi da se na njega jave), oslobađanje plaćanja parkiranja, oslobađanja dijela komunalne naknade i slične mjere koje smo već i prije uspostavili, istaknuo je između ostalog Mrzljak.