Prvi Karlovački

Na Petrovoj gori zasađena „Šuma hrvatsko – turskog prijateljstva“

06.09.2019

Mozaik

Na inicijativu turske agencije za suradnju TIKA zasađeno stotinjak sadnica hrasta kitnjaka

Hrvatske šume su prihvatile inicijativu turske agencije za suradnju TIKA, i danas su na Petrovoj gori zasadili simboličnu „Šumu hrvatsko – turskog prijateljstva“. Sadnja je obavljena na području Šumarije Topusko, gospodarske jedinice Petrova gora i ne predstavlja umjetno pošumljavanje, sanaciju ili rekonstrukciju.

Iz Turske nas je posjetilo 16 studentica raznoraznih fakulteta koje su na proputovanju Hrvatskom radi upoznavanja hrvatske kulture i prirode. Zasadili smo stotinjak sadnica hrasta kitnjaka. Petrova gora je idealna lokacija zato što je tu blizina Značajnih krajobraza Petrova gora i Biljeg, zatim u blizini je Međunarodni park tamnog neba, Ornitološki park te stjecište planinarskih staza. Također smo postavili jednu  tablu koje obilježava ovo naše prijateljstvo, tako da se i slučajni namjernici mogu upoznati s time što smo ovdje napravili, izjavila je glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa.

Ova akcija je prvi korak u razvijanju suradnje između Hrvatskih šuma i predstavnika Republike Turske u Hrvatskoj na promicanju svijesti o važnosti zaštite šuma i okoliša. Osim već spomenutih studentica iz Turske, u sadnji na Petrovoj gori sudjelovali su i učenici karlovačke Šumarske i drvodjeljske škole, predstavnici turskog veleposlanstva i TIKA-e, Hrvatskih šuma, Veleučilišta u Karlovcu te općina Topusko i Vojnić.

Kao zanimljivost istaknuta je činjenica da hrvatski i turski jezik imaju vrlo sličnu riječ za kesten (kestane) koji je česta vrsta na području Petrove gore, ali ugrožena mnogim štetnicima te je poželjna promocija njegovi važnosti u šumskim sastojinama. (m.m.)