Na natječaju za energetsku obnovu zgrada 236 projekata prijavljeno tijekom 1 sekunde i 14,5 stotinki – Inkasator uspješno prijavio 12 zgrada

VIŠE IZ RUBRIKE

  Vijest dana je da je u rekordnih 15-ak minuta ''planulo'' 600 milijuna kuna te da je dugoočekivani natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada obustavljen. Prijave su se mogle podnositi od danas s početkom u 9:00 sati. Ministarstvo graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine je na svojim mrežnim stranicama objavilo sljedeću informaciju:

  Obavještavamo potencijalne prijavitelje Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova višestambenih zgrada da je s danom 17. svibnja 2022. godine ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava dosegnuo 200% ukupno raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva. Iz navedenog razloga, a sukladno Uputama za prijavitelje, točka 3.3. Rok za predaju projektnog prijedloga, s danom 17. svibnja 2022. Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova višestambenih zgrada obustavlja se na određeno vrijeme do 1. kolovoza 2022. godine”.

  Prema tome, s istim, današnjim danom -17. svibnja, ovaj poziv se obustavlja. Svi projektni prijedlozi koji se pokušaju registrirati u sustav fondovieu unutar razdoblja u kojem je Poziv obustavljen neće biti uzeti u razmatranje, a prema njihovoj objavi o eventualnoj mogućnosti ponovnog otvaranja Poziva, obavijesti će biti objavljene na mrežnim stranicama planoporavka.gov.hr te javnom portalu sustava fondovieu (eNPOO).

  Direktoricu tvrtke Inkasator Andreju Barberić pitali smo za detalje oko toga koliko su sreće imali tijekom ovih spomenutih 16 minuta. Radovi na energetskoj obnovi zgrada u Karlovcu u posljednje vrijeme su intenzivirani i pokazuju uzlazni trend, a u upravljanju zgradama nezaobilazno je bilo računati na ovaj toliko iščekivani natječaj. Evo što nam je odgovorila:

  -Eto, završio je i Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada koji smo dugo-dugo očekivali i svi zajedno se za njega pripremali. Ovo danas nije bio čak ni maraton, nego… nemam riječi kako bih ga uopće opisala, kazala nam je Barberić. Htjela bih iskoristiti priliku zahvaliti se svim predstavnicima, suvlasnicima koji su nam dali povjerenje i koji su cijelo vrijeme bili uz nas, posebno ću se zahvaliti svim svojim radnicima koji su se proteklih 50 dana posvetili ovom poslu i ovoj priči, i dali vikende i poslijepodnevne sate i večeri… Evo i sinoć smo do deset sati bili s predstavnicima i pregledavali projekte. Čekali smo svi danas 9 sati ujutro i uspjeli smo - uspješno prijaviti 12 zgrada. S time da smo prijavili sve zgrade koje su imale projektne prijedloge i s obzirom na objavljenu listu zaprimljenih prijava koja se nalaze u sustavu eNPOO-a  na kojoj se nalazi 37.552 projektna prijedloga. Znači, od svih tih projektnih prijedloga, zadovoljno je nastavila Barberić, u onaj prag od 600 milijuna kuna alokacije ušlo je 236 projekata, s time da je dvjestotridesetšesti projekt prijavljen u 9 sati, 1 sekundu i 14,5 stotinki. Evo, mislim da to dovoljno govori koja je to bila brzina i kakvo je to zapravo bilo veliko kolo sreće za sve suvlasnike u Hrvatskoj i za sve prijavitelje koji su na sebi imali iznimnu odgovornost jer smo svi imali po nekoliko desetina projekata za prijaviti, kazala je čelnica Inkasatora.

  -Nakon zaprimljenih prijava kreće sustav bodovanja koji provodi Fond za zaštitu okoliša, te ćemo prema informacijama koje smo dobili kroz 120 dana imati podatke o tome koje su zgrade rangirane najviše i koje su ušle u alokaciju od 300 milijuna kuna dostupnih za sufinanciranje. U cijelom tom periodu je moguće da se dogodi i neka diskvalifikacija projekata ili odustajanje suvlasnika, no mislimo da su šanse minimalne. Ipak, napravit ćemo analizu svih naših prijavljenih projekata da vidimo na kojem su mjestu na listi zaprimljenih zahtjeva, čisto da vidimo možemo li očekivati još neke eventualne pomake na listi, zaključno nam je kazala direktorica Barberić.