Prvi Karlovački

Na kolegiju župana u Rakovici o važnim projektima vodoopskrbe i odvodnje

Autor: Miloš Milovanović

30.06.2020

Županija

Projekt vodoopskrbe „težak“ je  oko 240 milijuna kuna, a odvodnje i pročišćavanja oko 400 milijuna kuna

U Općini  Rakovica danas je održan kolegij župana, nakon čega je upriličen obilazak Starog grada Drežnika.

Među temama o kojima se razgovaralo zasigurno je za našu Općinu najvažnija vodoopskrba i odvodnja tzv. aglomeracija Plitvička jezera. Drugi važan projekt je dugoročno regionalno rješenje vodoopskrbe, a naziv mu je Projekt vodoopskrbe Plitvička jezera jer se radi o zaštiti Nacionalnog parka i u jednom i drugom slučaju. Tu smo napravili velike pomake. Aglomeracija je pred kandidiranjem na EU fondove, a sve je završeno nakon osam godina mukotrpnog rada na projektnoj dokumentaciji. Kod vodoopskrbe odlučeno je koji će biti adekvatni zamjenski dobavni pravac. To će biti, po mišljenju struke, Lička Jesenica, što je i logično. Užurbano će se projektirati jer nije red da crpimo vodu iz Kozjaka gdje je limitirana količina i ekološki nije dopustivo. Taj projekt bit će težak oko 240 milijuna kuna, a odvodnja i pročišćavanje oko 400 milijuna kuna. Sve to ide preko EU fondova. Tu je još čitav niz projekata koje radimo s Karlovačkom županijom. Ide Dječji vrtić, radi  se energetska obnova škole, ambulanta je već završena. Uskoro ćemo aplicirati i Stari grad Drežnik, za što već imamo građevinsku dozvolu. Tu nam nedostaje 10-tak milijuna kuna da završimo taj projekt, odnosno jednu fazu obnove, neku komercijalnu u svrhu obilaska i unovčavanja jednog dijela da može sam sebe održavati, rekao je načelnik Općine Franjo Franjković.

Ovo je, inače četvrti kolegij u Općini Rakovica, a osvrćući se na neke od tema župan Damir Jelić je rekao.

Energetska obnova i uređenje Doma zdravlja je praktično završen projekt. Energetska obnove škole ide u nešto slabijem ritmu zbog korone, problemi jesu na gradilištu, ali zajednički su; s Općinom ćemo  to istjerati do kraja da sve bude gotovo u ovoj godini. Naš Zavod za prostorno planiranje radi na promjeni Urbanističkog plana; to je vrlo značajan projekt,  on je u tijeku  i ne očekujemo da bi moglo biti nekih problema. Svakako bih istaknuo problem vode i zahvalio se ministru Ćoriću na silnom razumijevanju da će konačno Lička Jesenica ta koja je odabrana, koja može napajati pola jadranske obale svojom snagom, a kamoli ne ovaj kraj. To je jedna velika naša pobjeda, ajmo je nazvati samo prvim poluvremenom. Tek nas očekuje  u drugom poluvremenu ostvarenje. Istom logikom drugog poluvremena je i Slovinjska deklaracija ili Intervencijski plan koji u Rakovici prepoznaje strateški: Poslovnu zonu, sportsku dvoranu  i Baraćeve spilje. Ta tri projekta su vrlo značajna. Vjerujemo da se u sljedećem mandatu oni mogu ostvariti kao i odvodnja i vodoopskrba. Sportski, zabili smo par golova, a velike utakmice su pred nama gdje dobro stojimo.

Načelnik Franjković je još podsjetio i na vrlo važan projekt zaobilaznice Plitvičkih jezera.

Hrvatske ceste su projektirale zaobilaznicu Plitvičkih jezera; od Grabovca do Petrovog sela i taj projekt je izgubio važnost pa se ponovno novelira projektna dokumentacija. Čekamo i  da se taj dio odradi i izbaci promet s Plitvica. Nitko to do sada ne „gura“ nego Karlovačka županija i Općina Rakovica. Drugi krak zaobilaznice od Grabovca prema Saborskom zastao je na nekim sitnim detaljima oko zaštite okoliša; jedna Studija je već propala i sada radimo drugu koja je na čekanju godinu i pol. Tu očekujem veće angažiranje Hrvatskih cesta, poručio je Franjković.

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Miloš Milovanović