Prvi Karlovački

Na iskonskom mjestu, uz coffe to go od vrata do vrata Zvijezde

Autor: Renata Benković

08.07.2020

Karlovac

U dvorištu Gradskog muzeja Karlovac na Strossmayerovom trgu ovog petka će se otvoriti izložba in situ „Vrata zvijezde“ i uz coffe to go obići ćete Zvijezdu od vrata do vrata

Premda su suvremene prometnice „pomele“ stara gradska vrata, još je živo sjećanje naših sugrađana koji su kao djeca u igri otkrivali njihove ostatke, a danas rijetko koji Karlovčanin i Karlovčanka znaju odgovor na pitanja gdje se ona nalaze i koja imena nose.

Ako se ne možete sjetiti odgovora na pitanja pridružite nam se u dvorištu Gradskog muzeja Karlovac u petak, 10. srpnja, u 10 sati, poručili su iz Muzeja i dodali da će vas njihovi kustosi uz coffe to go povesti u obilazak Zvijezde od vrata do vrata i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Iako je zbog pandemijskih uvjeta naša velika izložba o vratima Zvijezde odgođena, nismo propustili priliku da ju već ovo ljeto najavimo kroz integraciju njezina jednog dijela u javni prostor.

U Ulici Pavleka Miškine i Ulici Stjepana Radića izložbu će biti moguće obići cijele godine. Na pozicijama nekadašnjih gradskih vrata tijekom proteklih 15 godina rađena su arheološka istraživanja, premda ne u opsegu koji ova važna tema zaslužuje, već u kontekstu tekućih infrastrukturnih radova. Smatramo iznimno relevantnim naša saznanja podijeliti s Karlovčanima i potaknuti javnost na doprinos temi očuvanja kaponira u Radićevoj ulici.

U petak tijekom šetnje Zvijezdom uz kustosa kulturno-povijesnog odjela i kustosice arheološkog odjela naučite više o karlovačkom „kaponiru“ te razotkrijte zakučaste priče o vratima Zvijezde koja su u 19. stoljeću pretvorena u portal.

Spomenuta dva motiva su tek dio izložbe in situ na kojoj su komparirani povijesni planovi i suvremena dokumentacija te prezentirana vizualizacija vrata našega grada.

Sigurni smo, kažu dalje muzealci, da će ova izložba katalizirati pozitivan doživljaj šetnje gradskom jezgrom našim sugrađanima, ali i stranim turistima s obzirom da su naši kustosi pripremili dvojezičnu izložbu.

Ovo je i poziv sugrađanima da upotrijebe maštu i promisle kakvu formu grada želimo. Mnoga pitanja su još uvijek otvorena, a rasprava će biti kvalitetna onoliko koliko je informirana.

Autori postava izložbe su kustos kulturno-povijesnog odjela Igor Čulig te kustosice arheološkog odjela Matea Galetić i Iva Alibašić.

Svi posjetitelji se prilikom posjeta Muzeju trebaju pridržavati pravila ponašanja izdanih od HZJZ-a kako bi zaštitili sebe, ostale posjetitelje i zaposlene. Izložba je financirana sredstvima Grada Karlovca.