Na inicijativu vijećnika Dimitrija Birača održana izvanredna točka o sindikatima na sjednici GSV Karlovačke županije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na inicijativu vijećnika Dimitrija Birača prošli je tjedan, 27. travnja, održana izvanredna točka o sindikatima na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća Karlovačke županije. Povod je bila inicijativa koju je Birač uputio GSV-u za izvanrednu točku Razina (gustoća) sindikalne organiziranosti u trgovini na malo u Karlovačkoj županiji kao i u njenom središtu Karlovcu.

  -Nakon konstruktivne rasprave GSV je na temelju članka 25. stavka 4. Poslovnika o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća donijelo sljedeće zaključke:

  1. Gospodarsko-socijalno vijeće Karlovačke županije podupire pronalazak rješenja problema nedovoljne sindikalne organiziranosti na području Karlovačke županije, osobito problema kolektivnog pregovaranja u djelatnosti trgovine.
  2. Gospodarsko-socijalno vijeće Karlovačke županije predlaže predstavnicima sindikata da razmotre i pripreme analizu stanja kako Karlovačka županija stoji po pitanju sklapanja kolektivnih ugovora u djelatnosti trgovine (primjerice u odnosu na drugu županiju ili u odnosu na druge djelatnosti u društvu), a s ciljem ažurnog pristupa u rješavanju nedovoljne sindikalne organiziranosti što će biti temelj za organiziranje javne tribine na ovu temu.
  3. Gospodarsko-socijalno vijeće Karlovačke županije podupire organiziranje javne tribine: sindikalno organiziranje na području Karlovačke županije s posebnim osvrtom na kolektivno pregovaranje u djelatnosti trgovine,  kako bi se dodatno afirmirala ova tema.
  4. Radi podizanja razine svijesti mladih osoba koje još nisu pristupile tržištu rada o ulozi sindikata i problemima mladih na tržištu rada, Gospodarsko-socijalno vijeće Karlovačke županije predlaže obrazovnim ustanovama (škole, veleučilište) na području Karlovačke županije organizirati povremenu edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola (osobito strukovne škole) kao i studenata od strane odgovarajućih stručnih tijela (sindikalni povjerenik ili sindikalna središnjica), istaknuo je Birač svojim priopćenjem.