Zelenilo

Na gradskim drvoredima još se sanira šteta nastala zbog nevremena

VIŠE IZ RUBRIKE

Prioritet je Šetalište dr. Franje Tuđmana

Gordana Purgar procjenjuje da bi radnici trebali završiti sa sanacijom do početka kolovoza

Još uvijek traje sanacija šteta na području grada nakon olujnog nevremena koje je Karlovac pogodilo 19. srpnja. Posla još uvijek ima za radnike Zelenila potvrdila nam je voditeljica tehničkog sektora u toj gradskoj tvrtki Gordana Purgar.

-Prema podacima koje smo prikupili s terena ukupno su se izvalila 23 stabla, a na 49 stabala imali smo značajnije lomove, to znači lomove velikih grada. Intenzivno radimo na saniranju šteta. Istina da je to velika količina odvoza drvenog materijala i mnogo je rezova i sanacija koje trebamo odraditi. Trenutno smo očistili više od 50 posto lokacija koje smo evidentirali. Sad radimo u Vrbanićevom perivoju gdje smo imali izvala i lomova i imamo veće površine koje još nismo stigli odraditi, a to nam je sad u planu su Ruski put i Crna promenada. Nastojali smo da prvo pokrijemo centar grada i ono što je najviše izloženo šetačima i prometu da se ukloni, a sad rješavamo drvorede oko Zvijezde, kazala je Purgar.

Koliko će potrajati uklanjanje i saniranje stabala na javnim gradskim površinama nezahvalno je prognozirati, dodala je Purgar.

-Sve ovisi o vremenskim prilikama i nadam se da ćemo to uspjeti riješiti do početka kolovoza. Međutim imamo još rezova odlomljenih grana koje moramo napraviti u krošnjama za što su nam potrebna vatrogasna vozila pa ćemo morati i njih kontaktirati.

Gordana Purgar naglašava da je najveća šteta na gradskim drvoredima ona na Šetalištu dr. Franje Tuđmana.

-Tu imamo velika stabla i došlo je do značajnih lomova, znači na šest velikih stabala su polomljene grane i taj centralni dio grada nam je problem. Šetalište dr. Franje Tuđmana nam je stvarno značajno jer tu imamo divlji kesten, gledičiju, hrast, a i to je dio grada koji je jedan od prepoznatljivih i ima najveću frekvenciju šetača.   

Ovo je nevrijeme pokazalo koliko stabla mogu biti opasna pa i pogubna u nekim slučajevima pa Gordana Purgar apelira na građane da prate upozorenja i da se u slučaju novog nevremena klone velikih stabala.