„Zaštiti se... i uživaj na suncu“

Na Foginovom kupalištu 96 građana pregledalo madeže - dvoje upućeno na daljnje preglede

VIŠE IZ RUBRIKE

Inicijativa

Broj novooboljelih od melanoma, nažalost, ne pokazuje tendenciju pada što inicijative poput ove čini još važnijim, istaknula je dr. Kralj

Na Foginovom kupalištu u Karlovcu jučer je 96 građana pristupilo  besplatnom dermatološkom pregledu koji je dm organizirao u sklopu inicijative „Zaštiti se... i uživaj na suncu“ čiji je cilj educirati što veći broj ljudi o zaštiti od UV zračenja te ih potaknuti na preventivne preglede kože.

Specijalistice dermatologije i venerologije doktorice Martina Kralj i Vanja Muhar, metodom dermoskopije pregledavale su madeže i promjene na koži te su dvoje posjetitelja Foginovog kupališta uputile na daljnje pretrage od kojih jednu osobu zbog displastičnog madeža te jednu zbog sumnje na bazaliom.

-Broj novooboljelih od melanoma, nažalost, ne pokazuje tendenciju pada što inicijative poput „Zaštiti se... i uživaj na suncu“ čini još važnijima. Želimo skrenuti pozornost na ulogu dermatoloških pregleda u prevenciji i očuvanju zdravlja te pozivam sve građane da posjete dermatologa, posebno ako primijete neke promjene na koži, naglasila je dr. Martina Kralj.

Uz negativne učinke sunca, nužno je uzeti u obzir i njegov pozitivan utjecaj na raspoloženje kao i njegovu ulogu u sintezi vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju. Zbog toga dermatolozi savjetuju odgovorno izlaganje suncu, što podrazumijeva izbjegavanje izravnog izlaganja suncu, pogotovo kada je ono najintenzivnije, te odabir kreme sa zaštitnim faktorom koja je prilagođena tipu, dobi i stanju kože. Kremu sa zaštitnim faktorom nužno je redovito nanositi tijekom dana, a kožu dodatno zaštititi nošenjem lagane odjeće i šešira sa širokim obodom.

-dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda, što je cilj inicijative „Zaštiti se...i uživaj na suncu“ u sklopu koje su već održani besplatni dermatološki pregledi i savjetovanja u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Puli, Crikvenici i Karlovcu. Ponosni smo na odaziv građana koji su na Foginovom kupalištu donijeli dobru odluku za svoje zdravlje te vjerujemo da će se građani u Zadru, Šibeniku i Makarskoj odazvati našem pozivu da zaštite zdravlje kože, kao što su to napravili posjetitelji Foginovog kupališta u Karlovcu“, istaknuo je menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u Ivan Horvat.

dm od 2011. godine provodi inicijativu usmjerenu na osvještavanje građana o važnosti zaštite od UV zračenja. Preventivnim pregledima organiziranim u sklopu inicijative do sada je pristupilo više od 13.300 građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede.