Prvi Karlovački

Na drive inu prekjučer uzeto čak 217 uzoraka; od sutra spremna prva izdvojena lokacija u Jaškovu, od ponedjeljka i druga u Karlovcu

Autor: Miloš Milovanović

16.10.2020

Koronavirus

Hajsan Dolinar: Sustav je pod kontrolom; imamo dovoljno medicinskog osoblja, kako medicinskih sestara i njegovateljica tako i liječnika

Proteklih nekoliko dana na razini cijele Hrvatske, a onda i na području Karlovačke županije sve je veći broj novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom. Načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je komentirajući sve lošije stanje unatrag 10-tak dana rekla:

S današnjim danom brojimo ukupno 606 oboljelih osoba u Karlovačkoj županiji. Jučer ih je bilo više – 56 oboljelih, od čega njih 11 iz Doma umirovljenika  Sveti Antun. Danas je nešto povoljnija situacija sa 32 oboljele osobe. No prije toga, svaki dan imali smo oko 19 ili 20 novooboljelih što je pod kontrolom sustava; kako  Zavoda za javno zdravstvo tako i karlovačke bolnice u kojoj je izmješteno i 35 korisnika iz Doma umirovljenika Sveti Antun. Bolnica ukupno ima kapaciteta do 79 ležajeva. Sustav je pod kontrolom; imamo dovoljno medicinskog osoblja, kako medicinskih sestara i njegovateljica tako i liječnika. No, ne idu nam u prilog brojke koje su iz dana u dan dvoznamenkaste i velike.

Kao što je poznato od 5. listopada drive in testiranje na covid je preseljeno iz karlovačke bolnice na prostor vojarne Luščić što je bio dobar potez Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo budući su velike količine vozila preseljene na Luščić gdje je intenzitet prometa znatno manji. Time je omogućen normalan rad Bolnice i što se tiče parkinga, ali i pacijenta koji dolaze na redovite pretrage.

Već 6. listopada imali smo 86 uzetih uzoraka, dan poslije 112 , zatim 125. Međutim posljednjih dana te brojke su iznimno veće. Prekjučer je bilo 217 uzetih uzoraka na drive inu u Luščiću i doista je bilo prometno zagušenje. Bile su i veće potrebe jer su u tom broju obuhvaćeni  i korisnici iz Doma Sveti Antun, budući da je mobilni tim otišao u Dom i tada uzeo 86 uzoraka koji su uključeni u već spomenutih 217. Jučer tako brojimo 146, prekjučer 217, prije toga 153 uzorka, ističe Hajsan Dolinar.

Sve to uzrokovalo je i opterećenost kapaciteta Zavoda za javno zdravstvo, posebice Laboratorija za molekularnu dijagnostiku.

Ta naša zdravstvena ustanova, jedna od 14 koje su u ingerenciji Karlovačke županije, od 6. listopada dobila je i poslove ne samo uzimanje briseva, nego i njihovu analizu. Karlovačka županija je iz proračunskih sredstava osigurala kupnju ekstraktora nukleinskih kiselina te ostalu opremu i uređenje Odjela mikrobiologije za potrebe testiranja na covid. Zaposleno je i nekoliko osoba koji doista rade jako puno, od ujutro 5 ili 6 sati do kasno navečer kako bi naši pacijenti imali nalaze na vrijeme, unutar 24 sata.  Ovom prilikom im se i zahvaljujem.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije je zbog novonastale situacije i mogućeg daljnjeg rasta broja oboljelih osigurao  dvije izdvojene lokacije za smještaj bolesnika.

Situacija koja se dogodila u Domu Viktorovski u Vivodini, ponukala je iznalaženje novih rješenja. Stoga je Stožer CZ KŽ u komunikaciji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava  i socijalne skrbi te Ministarstvom zdravstva donio odluku o izdvojenim lokacijama. Jedna, odnosno prva lokacija koja će već sutra biti spremna za prihvat pacijenata asimptomatskih covid pozitivnih, bit će u Jaškovu, a druga lokacija koja se također priprema i u ponedjeljak će biti na raspolaganju je bivša vojna ambulanta u Karlovcu, neposredno uz Dom umirovljenika. U ovom trenutku, iako su u fazi dostave medicinski kreveti koji će biti postavljeni na spomenutim lokacijama, intenzivno se odvijaju  radovi pripreme i uređenja u bivšoj vojnoj ambulanti. Dok nam Ministarstvo zdravstva ne izda suglasnost za mobilizacijom medicinskog i tehničkog osoblja na tim izdvojenim lokacijama, nećemo ih otvarati. Srećom, u ovom trenutku ni nemamo potreba za tim. Želim naglasiti da je Stožer CZ KŽ odradio sve predradnje da sutra bude spremna lokacija u Jaškovu, a u ponedjeljak bivša vojna ambulanta.

Ove dvije lokacije bile bi za smještaj asimptomatskih i lakše oboljelih osoba iz sustava socijalne skrbi, odnosno domova za starije i nemoćne osobe iz karlovačke županije.

Uz karlovački Dom umirovljenika, tu je i ogulinski dom Srećko Badurina, zatim dom Viktorovski iz Vivodine, ali i 40-tak obiteljskih domova koji imaju otprilike svaki po 20-tak  korisnika. Radi se doista o velikom  sustavu te je stoga bilo nužno pronaći dodatna rješenja. Načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar zaključno je poručila:

Još jednom apeliram i molim na poštivanje svih epidemioloških naputaka i mjera jer o našoj, prije svega mojoj odgovornosti i vašoj, poštovani sugrađani, ovisi i koliko će zdravstveni sustav moći redovno raditi i primati sve pacijente. Upravo zbog brige o njihovoj spremnosti da nam mogu pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb kada nam je potrebna, molim vas da budemo odgovorni jer jedino će tako iz dana u dan broj oboljelih i zaraženih padati, poručila je.