Prvi Karlovački

Na drive in-u jutros rekordnih 400 vozila

Autor: Miloš Milovanović

01.12.2020

Koronavirus

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić pozvao sve da na drive in dolaze s uputnicama, nikako samoinicijativno

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić na pressici županijskog Stožera CZ  prokomentirao je stanje na  drive in- u.

Danas je bio priljev vozila više od 400. Mi smo ograničeni kapacitetima, naš je dnevni  kapacitet uzimanje 200 uzoraka. To je svakodnevno više,  i 220 – 230. Obrađujemo i uzorke i iz Opće bolnice Karlovac, dio OB Ogulin, Specijalne bolnice u Dugoj Resi, svih domova za starije i nemoćne i socijale s područja županije. Jučer je u Zavod za javno zdravstvo pristiglo  400 uzoraka gdje ih obrađuju dva specijalista mikrobiologije.  U Zagrebu se na 16 punktova uzima 1.500 do 2.000 uzoraka s kapacitetima ljudstva preko 50  moramo biti svjesni da nadljudskim naporima  pa čak i noćnom smjenom koju smo počeli uvađati da stignemo obraditi sve te uzorke.  Molim sve koji dolaze na drive in dolaze s uputnicama, budući da je dosta i onih koji pristižu samoinicijativno govoreći da će njihov liječnik naknadno poslati uputnicu. Na kraju se ispostavi da uputnice za te uzorke nikada ne dođu, kazao je Zoretić i nastavio.

Dogovorili smo model da ćemo takve uzorke uzeti te provjeriti na dnevnoj bazi tri puta  je li uputnica poslana. Ukoliko uputnica taj dan nije poslana takav uzorak se neće obraditi. Dosta je takvih, zauzimaju nekome mjesto kome je dosita potrebno,  a onda se priča da neki dolaze preko veze. Nema testiranja preko veze, zna se tko ima prioritet: trudnice, mala djeca, invalidi, zdravstveni radnici, prosvjeta i ostali koji moraju imati red prvenstva.

Od danas je Zavod uveo i dodatni tim za uzimanje uzoraka.

Tamo su četiri zdravstvene djelatnice koje uzimaju uzorke da ubrzamo taj cijeli proces odnosno da smanjimo vrijeme čekanja uzimanja brisa. Kapaciteti, još jednom ističem, za sada moraju ostati isti.