Na današnji dan rođena je "Kraljica hrvatske priče"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ivana Brlić-Mažuranić jedna je od najpoznatijih hrvatskih književnica i autorica za djecu. Svojim pričama, pjesmama i bajkama dala je veliki doprinos ne samo hrvatskoj, nego i svjetskoj književnosti. Njena su djela postala poznata diljem svijeta, a ona se smatra jednom od najznačajnijih spisateljica za djecu, u čijim djelima uživaju sve generacije. Potvrda tome bila je njena dvostruka nominacija za prestižnu Nobelovu nagradu za književnost. Iako nikada tu nagradu nije dobila, svejedno je ostala poznata kao "Kraljica hrvatske priče".

  Ivana je rođena 18. travnja 1874. godine u Ogulinu, u slavnoj hrvatskoj obitelji. Njen otac, Vladimir, radio je kao pisac i pravnik, a djed, Ivan Mažuranić, bio je hrvatski ban i značajan pjesnik. Zahvaljujući ocu i djedu, koji su se i sami bavili književnošću, Ivana je naslijedila ljubav prema pisanju, nevjerojatan književni talent i, ništa manje važno za vrijeme u kojem je živjela, podršku da svoj dar i iskoristi.

  Na njezin rad utjecao je i poznati pjesnik Franjo Marković te Josip Juraj Strossmayer. Uz poznate povijesne ličnosti, na njene su radove uvelike utjecala i djeca, koja su joj bila najveća inspiracija. Ivana je oduvijek smatrala kako nema dovoljno literature za djecu, stoga je svojoj djeci sama izmišljala zanimljive priče. Upravo se taj period smatra njenom životnom prekretnicom, jer je tada odlučila da će te priče početi i zapisivati. Ubrzo je nastala njena prva zbirka pripovijedaka "Valjani i nevaljani". Prvu veću pozornost javnosti privukla je romanom za djecu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

  "Zašao neki momak u šumu Striborovu, a nije znao da je ono šuma začarana i da se u njoj svakojaka čuda zbivaju. Zbivala su se u njoj čuda dobra, ali i naopaka - svakome po zasluzi."

  Zbirkom bajki "Priča iz davnina" izašla je van granica države i zaradila nominaciju za poznatu i priznatu Nobelovu nagradu.

  Brlić-Mažuranić je Hrvatskoj, ali i svijetu ostavila bogatu književnu ostavštinu. Proglašena je "klasičnim piscem" i "hrvatskim Andersenom". Njezino rodno mjesto, Ogulin, oživljava njezin književni duh i nasljeđe u "Ivaninoj kući bajki".