Prvi Karlovački

Na današnji dan rođen je poznati Karlovčanin – Slavko Mihalić

Autor: Marta Marinović

16.03.2020

Kultura

Slavko Mihalić rođen je 1928. godine u Karlovcu gdje je pohađao osnovnu školu i Gimnaziju Karlovac. Njegova majka Zlata bila je poznata karlovačka glumica, a otac Stjepan poznati je romanopisac, novelist, feljtonist, putopisac i dramatičar.

Od ranog djetinjstva zanimao se za književnost i cijeli svoj život posvetio je upravo knjigama. Dao je veliki značaj hrvatskoj suvremenoj književnosti svojim djelima, a najviše pjesmama. Slavko je svoju prvu pjesmu napisao na Božić 1942. godine.  Život ga je odveo iz Karlovca “put pod noge” do Zagreb, odnosno na studij na Filozofskom fakultetu, na smjer hrvatski jezik i književnost.

Budući da se nije moglo živjeti samo do pisanja poezije, Mihalić se bacio i na pisanje raznih drugih književnih oblika poput, novela, feljtona, reportaža i intervjua. Ubrzo se zapošljava u izdavačkom poduzeću “Lykos”, a ondje je tiskao i svoju prvu zbirku s dvanaest pjesama pod naslovom “Komorna muzika”. Naslov zbirka duguje Mihalićevom pohađanju Glazbene škole u Karlovcu. Nakon uspjeha te zbirke, izdavač Lykos pokreće s Mihalićem kao glavnim urednikom “Malu biblioteku poezije”, u sklopu koje Mihalić 1956. objavljuje svoju drugu zbirku pjesama “Put u nepostojanje”. Sljedeće godine objavljuje novu zbirku poezije, “Iskrišta u tmini” i zbirku “Početak zaborava”. Godine 1959. izlazi nova zbirka, “Darežljivo progonstvo”, a 1961. zbirka “Godišnja doba”. Svestrani Karlovčanin sedamdesete godine provodi kao prevoditelj, a postaje i tajnik biblioteke “Pet stoljeća hrvatske književnosti”. Od 1991. godine redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Devedesetih godina 20. st. objavljuje nekoliko zbirki pjesama. Najpoznatije od njih su – “Zavodnička šuma”, “Baršunasta žena”, “Karlovački diptih” te “Približavanje oluje”. Njegovo pjesničko umijeće mijenjalo je književnu scenu u Hrvatskoj, a to dokazuju brojne književne nagrade. Lakog pera i bogatog književnog opusa, pisao je i djela za djecu, a najpoznatije je njegova zbirka pripovijetki “Petrica Kerempuh”. (ma)

Autor: Marta Marinović