Prvi Karlovački

Na današnjem “aktualcu” najviše o poplavama…

Autor: Sunčica Laić

22.09.2022

Karlovac

Na današnjem aktualnom satu karlovačkog Gradskog vijeća najviše pitanja vijećnika bilo je posvećeno nedavnim poplavama na karlovačkom području.  Tako je Alenko Ribić iz Domovinskog pokreta pitao kako to da je došlo do krive procjene visine vodostaja Kupe, a zanimao ga je i komentar izjave direktora Hrvatskih voda, Zorana Đurokovića da se zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa kasni s izgradnjom nasipa u Brodarcima.

-Vezano uz procjene mislim da je prethodnih dana puno toga rečeno s raznih osnova. Procjena se pokazala poprilično neprecizna. Jako je važno znati da u toj nekoj vertikali odlučivanja odgovornost za procjenu vodostaja preuzimaju Hrvatske vode, one su to i ovaj put učinile. Zašto je ta procjena bila toliko neprecizna sada je tu puno razloga i pojašnjenja. Prema analizi koja je u utorak napravljena zajedno s Hrvatskim vodama, tu je i element kiše na Korani i dio oko HE Lešće gdje je sa subote na nedjelju pušten preljev s hidroelektrane. Ono što je nakon svega važno imati na umu, kod svakih sljedećih situacija ono što će biti jako problematično su definitivno količine padalina koje je jako teško predvidjeti. Je li to Državni hidrometeorološki zavod, jesu li to Hrvatske vode, ja u taj do stvarno ne bih htio ulaziti, ali činjenica je da procjena nije bila dobra, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Kazao je i kako su im prije, a i ovaj put mjerodavne bile procjene naših vatrogasaca, te će tako biti i ubuduće.

Osvrnuo se i na neuspjeli pokušaj s box barijerama, rekavši kako je činjenica da su u brzim reakcijama box barijere koje se pune pijeskom nešto na što se može više računati.

Vezano za izjavu Đurokovića rekao je kako je prije nešto više od dvije godine primio delegaciju predstavnika stanovnika naselja Brodarci.

-Oni su nam izprezentirali koji su njihovi zahtjevi, odnosno kako smatraju da projekt onako kako je zamišljen, njima nije prihvatljiv. Mogu reći da su Hrvatske vode isto komunicirale s njima i odustale su od tog projekta, znači krenulo se u novo projektiranje na temelju tih zahtjeva, a jesu li oni opravdani ili neopravdani, u to ulaziti neću. Predložio sam Hrvatskim vodama i oni su to načelno prihvatili, da kroz nekih dva, tri tjedna da pozovemo sve iz Brodaraca i prokomentiramo i ono što je bilo ako je potrebno i ono što se projektira sada, poručio je između ostalog Mandić.

Gradonačelnik je ujedno zahvalio svim vatrogascima, Civilnoj zaštiti, gradskim komunalnim tvrtkama i svima koji su sudjelovali u aktivnostima obrane od poplave. Alenko Ribić poručio je kako im ne treba posebno zahvaljivati jer je to njihov posao.

Draženka Polović ispred Kluba Možemo! i Nove ljevice konstatirala je kako su 18. rujna Karlovac i pogotovo naselja na desnoj obali Kupe od Brodaraca do Jelse bili izloženi većem naletu vode nego 2015. godine iako je vodostaj bi niži, a ugroza od poplave bila je jednaka kao 2015. godine i zanima ju što se tu dogodilo.

-To nije jedino što konstantno pogađa ta naselja. Ta su naselja čini mi se potpuno zanemarena od ove gradske vlasti, desetljećima bez nogostupa, autobusnih linija, četiri kilometra od centra grada 23 kuće nemaju kanalizaciju, naravno, moram spomenuti D6, izgradnju cesta, a sada i poplave. Ne znam kada će prestati eksperimentiranje i kada će Grad Karlovac zauzeti aktivniju ulogu u rješavanju problema tih gradskih naselja?, pitala je.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako ne može prihvatiti tvrdnju da gradska vlast ne vodi brigu o tom dijelu grada koje je navela.

-Da nije bilo ovih poplava ne bi bilo ni vašeg pitanja na današnjem aktualcu. Naš stav je stvarno da nastojimo gledati ravnomjerno svaki dio našega grada. Što se tiče kanalizacije, o tome smo puno puta govorili i navodili razloge koji su sporni zašto se ne radi i kada bi se mogla raditi kanalizacija. Što se tiče nogostupa ista stvar. Kada su bile najveće poplave 2015. godine dolje nije bilo ovakvih problema. Jedna od činjenica koja se u međuvremenu promijenila je da je nasip na lijevoj obali napravljen i naravno da je to izazov da bi i s druge strane trebalo raditi taj nasip. Sigurno nismo od onih koji će zapustiti nekakav prostor zbog nekakvih razloga, ali isto tako smo svjesni ograničenja koja imamo. Jednako su nam važni Brodarci, kao Novi Centar ili Pokupska dolina, poručio je.